U trendu

Apel UN:Odmah zatvoriti kamp za migrante u Vučjaku

SARAJEVO – Ujedinjene nacije apelovale su na vlasti u BiH da odmah zatvore kamp za migrante u Vučjaku i pronađu alternativno rešenje, prenela je Fena.

Ujeinjene nacije su, navodi se, zabrinute nakon prebacivanja migranata i tražitelja azila na područje Vučjaka.

U zajedničkoj izjavi Misije UN u BiH podsetili su da na lokalitetu Vučjaka postoje veliki bezbednosni i zdravstveni rizici, kao i da ta lokacije nije u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima i zbog toga nije adekvatna za smeštanje ljudi.

Ovi nedostaci već su istaknuti u zajedničkoj izjavi tima UN od 14. juna, nakon odluke Gradskog veća Bihaća da se dislociraju migranti, uključujući i tražitelje azila, koji borave van prihvatnih centara na područje Vučjaka.

Specijalni izvestilac UN-a za ljudska prava migranata Felipe Gonzalez Morales istakao je da je ovaj lokalitet apsolutno neprimeren i nehuman za smeštaj ljudskih bića, apelirajući na bh. vlasti da rade na obustavljanju prakse prisilnog dovođenja migranata tamo i iznalaženju alternativne lokacije za smeštaj.

Tim UN u BiH podržao je ovaj izvještaj specijalnog izvestioca UN i pozivao vlasti da odmah zatvore kamp i obezbede humaniju lokaciju za smeštaj migranata.

„Vlasti su upoznate s činjenicom da je Vučjak lociran u blizini miniranih područja, kao i da postoji velika opasnost od požara i eksplozija zbog mogućeg prisustva metana u tlu. Nije snabdeven električnom energijom, vodom niti medicinskom negom i ima veoma mali broj sanitarnih čvorova“, podsećaju iz te misije u BiH, preneo je portal sarajevskog avaza.

Izjava gradonačelnika Bihaća, Šuhreta Fazlića, da će Grad Bihać i lokalni Crveni krst obustaviti pružanje pomoći migrantima koji su prisilno premešteni na lokalitet Vučjaka posebno je zabrinjavajuća s obzirom na to da je ta pomoć bila nedovoljna i pre nego što je poslednja grupa migranata tu prebačena.

“ Ako se ova odluka sprovede, a prebacivanje migranata bude nastavljeno, raste i opasnost od moguće vanredne situacije na lokalitetu Vučjaka“, upozoravaju iz UN.

Stoga UN poziva vlasti u BiH da pojačaju napore i pronađu, što je pre moguće, siguran alternativni smeštaj koji će biti u skladu s državnim i međunarodnim zakonima i obavezama, humanitarnom praksom i načelima, a sve to uz zagarantovano poštovanje prava migranata, izbeglica i tražitelja azila.

Ovo je takođe upozoravaju, nužno kako bi se smanjio i pritisak na lokalno stanovništvo Unsko-sanskog kantona zbog sve većeg broja migranata, tražitelja azila i izbeglica.

UN u BiH i partneri spremni su odmah da aktiviraju raspoloživa sredstva da bi pružili podršku vlastima u uspostavljanju novog smeštaja u skladu s humanitarnim standardima i/ili povećanju kapaciteta već postojećih mesta za smeštaj.

U saopćenju napominju da je obezbeđenje smeštaja migrantima u što kraćem roku od ključnog značaja, a to uključuje momentalno prebacivanje migranata koji se trenutno nalaze na lokaciji Vučjak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.