U trendu

Avaz: O određivanju pritvora Elezu popodne

SARJEVO – U Sudu BiH danas bi trebalo da bude održano ročište za određivanje pritvora Darku Elezu, kojeg je Srbija izručila BiH.

Prema pisanju sarajevskog Avaza ročište bi trebalo da bude održano u popodnevnim satima.

Iako je Sud BiH sinoć nakon izručenja Eleza zakazao ročište na kojem je trebalo da se raspravlja o jednomesečnom pritvoru, jutros je, deset minuta pre 9.00 časova, ovaj termin uklonjen sa stranice rasporeda suđenja.

Kako je pojašnjeno za Avaz iz Tužilaštva BiH, očigledno je reč o nesporazumu, jer postupajući tužilac, koji ima zakonski rok od 24 sata, još nije predao predlog za određivanje pritvora izručenom Elezu.

Duško Tomić, advokat Darka Eleza, rekao je da ni on nije obavešten kada bi moglo da bude održano ročište, kao i da mu je tužilac užilaštva BiH u ovom predmetu Dubravko Čampara rekao da nije čak napisao ni predlog i obrazloženje za određivanje pritvora.

Prema njegovim informacijama, kaže, Tužilaštvo BiH će Elezu suditi u predmetu „Lutka“, ali da to prema bilateralnom sporazumu BiH i Srbije od 2015. godine nije moguće.

„Ukoliko budu tražili da mu se sudi u BiH za predmet ‘Lutka’, od međunarodnih instanci ću tražiti da (Elelez) bude vraćen u Srbiju“, rekao je.

Tomić je demantovao informacije medija da je Elezu juče pozlilo na aerodromu u Beogradu, gde je uhapšen u decembru..

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić podsetila je da je protiv Eleza podignuta optužnica i da je reč o predmetu koji se odnosi na organizovani kriminal, kao i da spada u veoma značajnu regionalnu saradnja sa Srbijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar