U trendu

Avaz: Tužilaštvo BiH čeka odgovor srpskog pravosuđa

SARAJEVO – Nakon što je Tužilaštvo Srbije ustupilo 24 predmeta za 28 osoba osoba, koji se tiču ratnih zločina, Tužilaštvo BiH već je dalo na pregled predmete koji bi mogli biti preneti u Srbiju, ali se čeka odluka pravosuđa u Beogradu hoće li ih preuzeti, piše portal sarajevskog Avaza.

Pozivajući se na svoja saznanja, portal piše da bi se tako moglo dogoditi da se predmet protiv Milomira Savčića vodi u Srbiji.

Tu su, navode, i imena Duška Kornjače, Branka Basare, Rajka Kušića, kojem se već sudi u Beogradu, ali i Svetozara Kosorića.

Svi su oni optuženi u BiH i nedostupni su organima gonjenja.

Među njima je, kažu, i predmet protiv Tomislava Kovača, ratnog ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Portal piše da svi optuženi normalno žive i rade u Srbiji, a da je u međuvremenu preminuo Drago Samardžija, optužen za zločine nad Bošnjacima u Ključu.

Avaz saznaje da Srbija neće izručiti Bosni i Hercegovini bivše pripadnike Armije Republike BiH Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića, kojima se sudi u Beogradu za ratne zločine na području Sarajeva odnosno Brčkog, jer je postupak pri kraju i dogovoreno je da tu bude i okončan.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nedavno je Tužilaštvu BiH, osim slučaja protiv Edina Vranja, koji je pustilo na slobodu, ustupilo 24 predmeta protiv 28 osoba optuženih za ratne zločine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.