Bajdenova vaspitna Prištini: Ili ZSO i demarkacija ili gubite podršku Amerike

Američki potpredsednik Džozef Bajden sa suprugom Džil i unukom, prisustvovao je danas promociji dela puta od Gnjilana do Uroševca koji nosi ime njegovog preminulog sina Boa, te poručio da je „Kosovo nova država“, ali ne tako mlada da ne zna šta njeni građani zaslužuju.

Tokom svog obraćanja prisutnima, drugi čovek američke administracije je rekao da Kosovo očekuje veliki posao.

„Moramo da nastavimo dalje. Kosovo je mlada država, ali ne toliko da ne zna šta njeni građani zaslužuju“, naveo je Bajden i dodao da bez izuzetka niko ne može da bude iznad zakona.

„Za ovo radite. Ovo do sada postignuto ne samo da će učiniti revoluciju na Kosovu, već i širom Balkana. Ovo zahteva neprekidan rad. Iako ne znamo koliko ćemo biti na ovom svetu, ali moramo da radimo zarad naše dece“, reka je Bajden.

Bajden je rekao da je njegov sin bio „zaljubljen u Kosovo“, baš, kako je rekao, što se i sam zaljubio kada je prvi put tu bio.

„Sećam se kada sam se vratio kući i pokazao (supruzi) Džil ono što je najbolje ovde“, rekao je Bajden.

Rekao je i da su on i njegova porodica „veoma dirnuti i duboko zahvalni“ za ovaj gest.

Podsetivši da je bezbroj puta do sada posećivao ovaj region, dodao je da je njegova prva poseta Kosovu bila sredinom 70-ih, još dok je bio senator.

Dolazio je, kazao je, zato što je verovao u prosperitet Kosova.

Premijer Isa Mustafa je u svom obraćanju nedaleko od američke baze Bondstil rekao da je zahvan SAD na njihovom doprinosu razvoju Kosova.

On je rekao da put, koji je dobio ime po Bajdenovom sinu Bou, prolazi kroz Bondstil, gde, kako je rekao, Kosovari vide svoje garancije za sebe i region Balkana.

„SAD je glavni strateški partner Kosova, tako da na davanje imena delu puta po imenu sina Džozefa Bajdena treba gledati kao naročitu zahvalnost Kosova SAD za njen ukupan dprinos razvoju naše zemlje“, rekao je Mustafa.

„U SAD, Kosovo vidi trajnog saveznika, zemlju sa kojom je još predsednik (Ibrahim) Rugova izgradio posebne odnose. SAD je sačuvala Kosovo, podržala i održava njegovu rekonstrukciju. Najbolje pohvale koje ste nam mogli dati su one za naš razvoj“, rekao je kosovski premijer istakavši da će Albanci prevazići prepreke i Kosovo učiniti dostojnim mestom za život predstavnika svih zajednica u regionu.

„Mi ćemo raditi za vladavini zakona protiv korupcije, za stvaranje boljjih odnosa sa susedima, za jednakost u evroatlantskoj porodici … da Kosovo bude država odgovorna za svoje građane“, rekao je kosovski premijer.

Inače, ovoj ceremoniji su prisustvovali predstavnici kosovske vlade, poslanici i ugledne zvanice među kojima i predstavnici kosovskog biznisa. Nema, međutim, informacija da su ovom događaju prisustvovali predstavnici opozicije, koji se žestoko protive sporazumu o demarkaciji i formiranju Zajednice srpskih opština.

A to je upravo ono što SAD od Prištine traži, a ako to ne bude učinjeno Bajden je rekao da će im Amerika ukinuti podršku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.