U trendu

Balkan se priprema za izrazito retku pojavu – Kao oluja, samo puno snažnija

Grčka se priprema za retku vrstu oluje, mediteranski uragan poznat kao „medigan“, za koju se očekuje da će prvo pogoditi zapadna jonska ostrva, a potom poluostrvo Peloponez i Atenu.

Grčke vlasti upozorile su da će oluja „Janos“ biti propraćena snažnim vetrovima i kišom koji bi u naredna dva dana mogli da dovedu do poplava i nestanka struje.

Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias savetovao je stanovnike područja u prošlosti pogođenih poplavama ili one koji žive blizu reka da pronađu alternativni smeštaj, a ostale da ograniče svoja putovanja.
„Utciaj Janosa, moramo biti jasni, biće sličan drugim olujama, ali snažniji po intenzitetu, rasponu i trajanju“, rekao je on.

Portparol vlade Stelios Pecas precizirao je kako se intenzitet i putanja oluje ne mogu precizno predvideti.

Ovakvi cikloni su se prvi put u Grčkoj pojavili 1995. godine, no proteklih godina su postale učestaliji, rekao je Hardalias.
Slična oluja posljednji je put Grčku pogodila 2018. godine. Godinu prije je u poplavama poginulo 25 ljudi, a stotine su ostale bez domova. Takve oluje poznate su pod nazivom medigani, reč nastala kombinacijom reči „Mediteran“ i „uragan“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar