U trendu

Bandić: Da gradimo mostove saradnje

ZAGREB – Srbi i Hrvati treba da grade mostove saradnje bez obzira na prošlost, jer je to jedini način i put opstanka na ovim prostorima, izjavio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

„Sudbonosno je bitno da ti odnosi između srpskog i hrvatskog naroda dođu na jednu razumnu meru. Da počnemo širiti, ne samo saradnju i ideje nego i projekte“, rekao je Bandić za Telegraf.rs u intervjuu koji je rađen u utorak pre nego što je u petak hitno hospitalizovan zbog plucne embolije.

Da, kako je dodao, sa zadovoljstvom ljudi iz Srbije dođu u Hrvatsku, kao što su decenijama išli na Jadransko more, a i da Hrvati idu u Srbiju.

„Ne moramo biti prijatelji, ali možemo biti dobri susedi i da se veselimo uspehu jedni drugih“, rekao je Bandić.

To je sudbina, uz, dodaje, dužno poštovanje i prema Sloveniji, i prema BiH, i prema Crnoj Gori, i prema Kosovu, i prema Makedoniji.

„Dok taj minimum poverenja i iskrenosti između srpskog i hrvatskog naroda se ne dogodi i dve prijateljske zemlje, neće biti na ovim prostorima dobro. Uveren sam. Zato pozivam i sve ću učiniti da se to dogodi“, rekao je Bandić.

Na pitanje da li je bila potrebna zajednička država, Jugoslavija, Bandić kaže da je ona odradila svoje i da niko nije terao ove narode u zajedničku asocijaciju.

„To je bila naša volja, kao što je bila volja i devedesete da se raziđemo, samo“, napominje Bandić, „nismo znali da se raziđemo na pravi način i dogodilo se to što se dogodilo“.

„Svako nosi svoju istinu. Srbi nose istinu traktoričića iz Knina za Beograd, a Hrvati nose istinu Šljivančanina i ekipe u koloni iz Vukovara, gde su se šutirale ljudske glave. I to je to. Svako nosi svoju istinu iz Domovinskog rata i živi sa njom“, rekao je Bandić.

On kaže da je optimista kada je reč o budućnosti srpsko-hrvatskih odnosa.

„Kroz istoriju smo prošli mnogo mena. Počupali smo se za vratove par puta, pa nismo ništa naučili, pa opet ponovo. Sada sam optimista, ne zbog našeg negativnog iskustva koje smo preživeli. Samo da izvučemo pouke iz istorije, koju smo prošli, da nam se ne dogode iste greške“, rekao je Bandić.

On kaže i da se dobro oseća u Beogradu a ističe i pozitivnu saradnju sa gradonačelnikom srpske prestonice Zoranom Radojičićem.

„On mi se posebno svideo. On je jedan kulturan, fini, beogradski intelektualac. Pristojan čovek. Mislim da je čovek od formata za tu funkciju koju obavlja“, rekao je Bandić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.