Bandić ucenio Plenkovića: Ili plate prosveti ili pada vlada

ZAGREB – Predsednik Stranke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, poručio je premijeru Andreju Plenkoviću – ili će povećati plate učiteljima i nastavnicima za šest posto ili će ove vlade više neće biti, javio je hrvatski portal Index.

Dok to pitanje ne bude rešeno, Bandić je poručio da niko iz njegove stranke neće „podići ruku“ u parlamentu.

„To je sramota da se kalkuliše oko toga je li važnije 15 fotelja ili 68.000 ljudi“, izjavio je Bandić u Osnovnoj školi „Tin Ujević“ na otvaranju stručnog skupa učitelja produženog boravka osnovnih škola.

Prema pisanju portala, Bandić je Plenkoviću i vladi poručio da danas „podvuče crtu“, da ne čeka sutra, i da urazumi ministarku da prenamenom sredstava nammenjenih za kupovinu informatičke opreme i reši, kako je rekao, „ovu agoniju“ i „ovaj putujući cirkus“.

Dodao da još uvek veruje Plenkoviću da je državnik i da će doneti državničku odluku.

Prema njegovim rečima, Hrvatska ima tri prioriteta – demografsku obnovu, znanje i obrazovanje te rad i zapošljavanje.

Prema pisanju Indexa, Bandić je time otvoreno stao na stranu školskih sindikata koji su prošle sedmice stupili u cirkularni štrajk tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto. Plenković i vlada tome su se dosad protivili nudeći povećanje za dva posto od 1. oktobra ove i dva posto od 1. juna naredne godine.

Na strani sindikata i njihovih zahteva dosad su iz vladajuće koalicije bili samo HNS i ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak.

(Tanjug)

Napišite komentar