U trendu

Banjaluka okićena srpskim trobojkama

BANJALUKA – Banjaluka, glavni grad Republike Srpske, okićena srpskim trobojkama čeka početak obeležavanja Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

U Banjaluci se taj praznik obeležava svečanom akademijom, dok će centralna manifestacija biti održana u sredu u Beogradu.

Prigodna svečansot organizuje se na platou ispred Hrama Hrista spasitelja i kulturnog centra „Banski dvor“, a očekuje se i obraćanje predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović i srpskog člana Predsedništva BIH.

U ime predsednika Srbije građanima će se obratiti ministarka rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Na mestu održavanja manifestacije nalaze se akreditovane novinarske ekipe, a polako počinju da se okupljaju i građani.

Srbija i RS odlučile su prošle godine da zajedno slave Dan srpskog jedinstva 15. septembra, na dan kada je srpska vojska probila Solunski front u Prvom srpskom ratu.

U kalendar zajedničkih praznika, Republika Srpska i Republika Srbija su prošle godine upisale i taj datum.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave parlamenti u Srbiji i Republici Srpskoj sutra će usvojiti Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

Inicijativa o usvajanju Zakona potekla je od srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.