Banjaluka u znaku obeležavanja 9. januara

BANJAUKA – Banjaluka je tri dana uoči obeležavanja Dana Republike 9. januara okićena zastavama.

Zastave Republike Srpske postavljene su na glavnim saobraćajnicama u užem centru grada u ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Mladena Stojanovića, Vuka Karadžića i Aleji Svetog Save.

Zbog pandemije, a za razliku od prethodnih godina, ove godine 9. januar biće obeležen u skladu sa predloženim epidemiološkim merama.

Na zahtev bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, Ustavni sud BiH je obeležavanje ovog praznika proglasio neustavnim.

U Republici Srpskoj se, međutim, 9. januar i dalje obeležava, jer je na taj dan 1992. godine u Sarajevu tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci na 9. januar gledaju kao na početak rata u BiH i početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH je juče najavio obeležavanje 9. januara i ove godine, a ranije danas SDA je saopštila da od pravosudnih organa PIC-a i OHR-a zahteva procesuiranje organizatora obeležavanja.

Odlukom Ustavnog suda je, naime, naloženo brisanje spornih odredbi Zakona o praznicima RS, pa su vlasti RS u oktobru 2016. usvojile Zakon o Danu RS kako bi, kako je tada rečeno, implementirale odluku Ustavnog suda BiH.

U Zakonu je 9. januar potvrđen kao Dan RS.

Kao osnov za donošenje zakona vlastima je poslužio referendum iz septembra 2016, na kojem je više od 99 odsto izašlih građana Republike Srpske odgovorilo potvrdno na pitanje „da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.