Bečić i Krivokapić: Niko nije i ne sme biti jači od države

PODGORICA – Predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić i premijer Zdravko Krivokapić saglasili su se da je Skupština Crne Gore pravovremenom reakcijom sprečila protivpravni pokušaj Državne izborne komisije (DIK) da prekroji izbornu volju građana, blokira institucije sistema i spreči ustavno funkcionisanje skupštine.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Crne Gore, „pravovremenom reakcijom najviši zakonodavni organ države zaštitio je i Ustav Crne Gore i svoju ustavnu poziciju“.

„Sagovornici su konstatovali da sve veštacki produkovane tenzije i opstrukcije opozicije treba rešavati na miran, demokratski i ustavan način, onako kako to dolikuje ozbiljnim i odgovornim ljudima. Dva predsednika su posebno istakla važnost odlučnog institucionalnog odgovora na svaki pokušaj uzurpacije nadležnosti ili instrumentalizacije državnih organa“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju, objavljenom nakon sastanka, navodi se da su Bečić i Krivokapić poručili da su „institucije sistema spremne da odbiju svaki naredni pokušaj protivpravnog delovanja bilo kog pojedinca ili grupe, čiji je interes da zaustave mirnu tranziciju vlasti“.

„Ozbiljnošću, odgovornošću, mirom i demokratijom čuvamo institucije sistema, a građanima poručujemo da na svaki pokušaj dizanja tenzija i unošenja razdora i podela odgovore ispruženom rukom prijateljstva i solidarnosti“, istakli su Bečić i Krivokapić.

Oni su naglasili da „nema tog pokušaja blokade sistema, niti zloupotrebe državnih organa, na koji nemamo odgovor u duhu demokratije, civilizovanog pristupa i dosledne primjene Ustava Crne Gore, zakona i drugih propisa“, prenose „Vijesti“.

„Niti jedan organ ili pojedinac nije i ne sme biti jači od države Crne Gore, od njenih institucija i od njenog pravnog sistema, a naročito ne od volje gradana izražene na izborima. Mir i stabilnost, jačanje institucija sistema, poštovanje Ustava Crne Gore i međunarodnih standarda, uzvišeni su ciljevi nove parlamentarne većine i izvršne vlasti koje niko neće i ne može ugroziti“, zaključili su sagovornici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.