U trendu

Bećirović Izetbegoviću: Sazovite sednicu sednicu Doma naroda

SARAJEVO – Denis Bećirović, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP BiH) pozvao je danas Bakira Izetbegovića, predsedavajućeg Doma naroda PS BiH, da u roku od sedam dana sazove sednicu, jer, kako je istakao, za antiustavno ponašanje mora da postoji odgovornost.

Bećirović je, u saopštenju dostavljenom medijima, podsetio je da je prošlo više od pola godine od konstituisanja tog doma, koji ne funkcioniše.

Primetio je da duže od 10 meseci ne funkcioniše ni Predstavnički dom.

Upozorio je da je to je otvoreno I flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i Poslovnika o radu Doma naroda i Predstavničkog doma.

“ Dom naroda u novom sazivu nije usvojio nijedan zakon. U parlamentarnoj proceduri je više od 30 zakona koji su na čekanju. Desetine važnih međunarodnih ugovora su na čekanju što nanosi ogromne štete. Zbog opstrukcija i potpunog zastoja u radu državnih organa vlasti blokirane su stotine miliona evra za kapitalne investicije i javne radove…”, naveo je Bećirović.

Za takvo antiustavno i nezakonito ponašanje mora postojati odgovornost, istakao je Bećirović i dodao:

“Nismo svi isti i zato moramo stvari precizirati i do kraja ogoliti. Gospodine Izetbegoviću, imajući u vidu napred navedene činjenice, javno vas pozivam da u roku od sedam dana sazovete sednicu Doma naroda. U slučaju da se pojedini delegati ponovno ne odazovu na sednicu najvišeg zakonodavnog organa države BiH i odbiju da rade ono što im je ustavna, zakonska i poslovnička dužnost predlažem da se svi mi koji insistiramo na zaštiti principa ustavnosti i zakonitosti obratimo visokom predstavniku u BiH, kao i drugim relevantnim adresama u zemlji i inostranstvu, koje imaju pravo i dejtonsku obavezu da sankcionišu destruktivne antidejtonske elemente”.

Istakao je da je međunarodna zajednica dužna da državi Bosni i Hercegovini pomogne da postane normalna i funkcionalna država, da kao međunarodnopravni subjekat može da preuzme svoje odgovornosti pred međunarodnom zajednicom kao i svaka druga nezavisna i suverena država, preneo je portal Avaz.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike