U trendu

Belan: Izgradnja prve deonice autoputa ključni rezultat Crne Gore u Inicijativi 16+1

Ključni rezultat Crne Gore u Inicijativi 16+1, koja Kinu povezuje sa zemljama Srednje i Istočne Evrope, je gradnja prve deonice autoputa od Smokovca do Mateševa, izjavio je bivši koordinator te inicijative za Crnu Goru, Vatroslav Belan.

Kako je prenela Kineska medijska grupa (CMG), Belan prostor za saradnju sa Kinom vidi u sektoru turizma.

On je rekao da je do 2019. godine broj Kineza koji su putovali u svet, a dominantno prema EU, bio 120 miliona godišnje i da potrošili više od 20 milijardi dolara u direktnoj trgovini.

„Mi iz vlade smo pokušavali da to objasnimo privredi ali smo doši do neke cifre od oko 70 hiljada turista u 2019. godini. Ponudu za kinesko tržište morate pripremiti“, poručio je Belan i osvrnuo se na proces izdavanja viza.

„Moramo taj proces digitalizovati ali ovde postoji jedna stvar a to je da naša privreda nije htela da razumije i da svojim kineskim partnerima kaže da svaki nosilac šengen vize ima slobodan ulaz u Crnu Goru. Mnogo turista iz Kine aplicira za šengen vizu, oni ne apliciraju pojedinačno za zemlje“, kazao je Belan. 

Bivši koordinator 16+1 za Crnu Goru kaže da je značaj tog mehanizma ogroman i da se rezultati vide danas.

On je podsetio da je kroz taj instrument obezbeđeno finansiranje i izgradnja brodova za dve brodarske kompanije u Crnoj Gori. 

Belan je podsetio da je kroz Inicijativu 16+1 organizovan veliki broj studijskih poseta u Kini i da je iz godine u godinu rastao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar