U trendu

Biber o Otvorenom Balkanu: Saradnja je dobra, ali moraju da budu uključeni svi

Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je povodom inicijative Otvoreni Balkan da ideja regionalne saradnje nije loša, ali da ima problema jer nisu uključene sve zemlje Zapadnog Balkana.

„Ideja regionalne saradnje nije loša, svaka vrsta saradnje je dobrodošla, ali ima problema, jer nisu uključeni svi, a bez celog Zapadnog Balkana saradnja je problematična“, rekao je Biber za N1.

Drugi problem su pitanja oko namera vodja koje su ga formirale, pogotovo Rame i Vučića, naveo je Biber i dodao da je problem što nije jasno ko će dominirati i zašto postoji novi okvir ako su već bili okviri saradnje.

„Berlinski proces je imao svoju prednost jer je uključivao i članice EU, a to je jako bitno“, dodao je.

Kako je naveo, ima sumnje da su njihovi motivi regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi.

„Vidimo kroz njihove akcije da dižu tenzije u regionu, u tom smislu ne mogu da verujem da se zalažu za dobru saradnju. A namere su više propagandne, da se to proda Zapadu – mi smo dobri, mi smo partneri i da se tako odvrati pažnja sa ključnih problema, a to su nedostatak demokratije i vladavine prava“, ocenio je Biber.

On je rekao i da su pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom blokirale neke zemlje EU, dok je Srbija sporija u procesu evrointegracija zbogunutrašnje politike sadašnje vlasti.

Na to što će se sastanku trojice lidera putem video linka priključiti i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, Biber je rekao da Varheji nema punu podršku u EU, jer je „jasno da uglavnom zastupa politiku Viktora Orbana prema Zapadnom Balkanu, a to nije identično sa politikom EU“.

„On favorizuje Vučićevu Srbiju, ne možemo da imamo puno poverenje u njegovu motivaciju. Deluje da više govori u interesu svoje matične zemlje. Mora da bude jasna poruka da Otvoreni Balkan ima smisla samo ako je ceo Zapadni Balkan tu“, rekao je Biber.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.