U trendu

BiH: Kamp sa migrantima premešten dalje od granice sa Hrvatskom

SARAJEVO – Kamp za ilegalne migrante u Velikoj Kladuši, u neposrednoj blizini granice BiH s Hrvatskom, danas je ispražnjen, a osobe koje su tamo boravile premeštene su u prihvatni centar u selu Lipa kod Bihaća, prenosi Hina pozivajući se na lokalne medije.

Uz podršku policije, pripadnici Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu bezbednosti BiH, organizovali su izmeštanje ilegalnih migranata koji su do sada boravili u krugu nekadašnje fabrike „Miral“.

Taj kamp uspostavljen je 2018. godine, nakon što su velike grupe migranata nasilno pokušale da pređu na teritoriju Hrvatske, što im je hrvatska granična policija onemogućila.

Broj migranata koji je tamo u proteklim godinama boravio čekajući priliku za nastavak puta ka Hrvatskoj je varirao, a sada je najmanji od početka migrantske krize, jer sve više migranata zaobilazi BiH i traži druge rute kojima bi došao do država-članica EU, navodi hrvatska agencija.

Ranije je ispražnjen i zatvoren prihvatni centar u bivšoj fabrici „Bira“ u samom Bihaću, a svi migranti koji su samo boravili prebačeni su u kamp „Lipa“ udaljen dvadesetak kilometara prema Bosanskom Petrovcu,a ta je lokacija odabrana kako bi se smanjio direktni pritisak migranata na granicu s Hrvatskom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.