U trendu

BiH: Ko ne plaća alimentaciju ne može dobiti pasoš

SARAJEVO – Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, kojim se predviđa da osobe koje nisu platile alimentaciju, ne mogu da dobiju pasoš BiH kao i da se takvim osobama već izdati pasoš može oduzeti, upućen je danas u parlamentarnu proceduru.

Zakon o putnim ispravama BiH trenutno dozvoljava odbijanje zahteva za izdavanje putne isprave samo ako postoji osnovana sumnja da će podnosilac zahteva izbeći izvršenje dospele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i đece i to isključivo „na zahtev nadležnog suda“.

Predloženim dopunama zakona se značajno pooštrava tretman osoba koje izbegavaju obaveze prema svojoj deci jer izdavanje pasoša neće biti moguće ako sve takve obaveze nisu izmirene, a u takvim situacijama će i oduzimanje već izdatog pasoša biti obavezno.

Svi organi nadležni za pitanje alimentacija će prema predloženim dopunama biti obavezni da podatake o neizmirenju alimentacije dostavljaju organima nadležnim za izdavanje putnih isprava, a ti organi će biti obavezni da vode posebne evidencije i eletronskim putem ih unose u centralnu evidenciju putnih isprava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.