U trendu

BiH: Ne žele bivše pripadnike ID-a blizu Mostara

MOSTAR – Zamenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić odbacio je mogućnost da se u Readmisijski centar Salakovac kod Mostara po povratku iz Sirije i Iraka smeste državljani BiH koji su se borili na strani terorističke organizacije Islamska država.

Smeštanje bivših pripadnika Islamske države ranije je najavio ministar sigurnosti BiH zemlje Dragan Mektić, prenosi Hina.

„Objekat u Salakovcu apsolutno nije prihvatljiv za smeštaj ovih osoba. Većina njih je učestvovala na stranim ratištima i borila se u redovima terorističkih organizacija“, rekao je Krešić za medije u Mostaru.

Ministar Mektić je za sarajevski „Dnevni avaz“ rekao da se očekuju povratak između 25 i 30 osoba poreklom iz BiH koji se trenutno nalaze u zarobljeničkim kampovima pod nadzorom Kurda ili snaga pod vođstvom SAD, te da je moguć njihov privremeni smeštaj u prihvatnom centru u Salakovcu kod Mostara.

Mektićev zamenik, ipak, tvrdi kako Readmisijski centar Salakovac kod Mostara nije namenjen za takve osobe i da oni koji su se pridružili stranim vojnim i terorističkim organizacijama ne mogu izbeći odgovornost ili se slobodno kretati bez nadzora.

„Oni po povratku u BiH moraju biti procesuirani. Ne može se dogoditi da budu bilo gde van nadzora. Ovde se ne radi o bilo kakvoj readmisiji ovih osoba, jer mi nemamo potpisane sporazume s Irakom i Sirijom“, istakao je zamenik ministra sigurnosti BiH.

On je dodao kako neće biti dopušteni jednostrani potezi kakav je bio i prošle godine prilikom smeštaja ilegalnih migranata u centar koji za to nije namenjen.

Savet ministara BiH već mesec i po radi na uspostavi posebnog koordinacionog tela koje bi se bavilo povratkom osoba trenutno smeštenih u kampovima u Siriji i Iraku. Reč je o onima koje su u Siriji i Iraku ratovali u redovima islamističkih terorističkih grupa, ali u brojku su uračunati i članovi njihovih porodica, odnosno supruge i deca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar