U trendu

BiH uputila je Beogradu protestnu notu, ambasador pozvan na hitan sastanak

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković uputila je Beogradu protestnu notu zbog presude kojom je bivši komandant tzv. Armije BiH Husein Mujanović osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad Srbima, smatrajući da je to visoka kazna za ratni zločin.

Ubrzo je i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozvao na hitan sastanak ambasadora Srbije u BiH, Aleksandra Đordevića.

Džaferović je ambasadora pozvao i da bi iskazao protest zbog navodnog sudskog progona državljana BiH u Srbiji, prenosi televizija N1 Sarajevo.

Turkovićeva je, kako prenosi sarajevski portal Kliks, tim povodom pisala i visokim evropskim zvaničnicima Žozepu Borelu i Oliveru Varheiju.

Turkovićeva je, navodi se, nezadovoljna zbog, kako tvrdi, nepoštovanja koje Srbija iskazuje i krši sve ranije postignute ugovore koji tretiraju pitanje sudskih procesa ratnih zločina.

Tvrdi, takođe, da je takva politika Srbije u suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

A u pismu visokim evropskim zvaničnicima, šefica diplomatije BiH od njih traži da, kako navodi, „shvate ozbiljnost situacije i njen potencijalni negativni uticaj na stabilnost”.

Ona je pozvala zvaničnike EU da iskoriste, kako navodi, svoj autoritet i pozovu na osudu svih faktora koji mogu destabilizovati odnose država bivše SFRJ.

Mujanović je u Beogradu osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin nad Srbima koji su se nalazili u ratnom zatvoru u Hrasnici kod Sarajeva.

Tužilaštvo je tražilo da Mujanović bude osuđen na 15 godina zatvora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar