U trendu

Bihać: Migranti s decom krenuli ka Hrvatskom

BIHAĆ – Migrantske porodice sa decom koje su napustile privremeni smeštaj u hotelu „Sedra“ u Cazinu, nalaze se nedaleko od graničnog prelaza Izačić u Bihaću na granici BiH sa Hrvatskom i nameravaju da pređu granicu, dok u Bihaću demonstranti traže proglašenje vanrednog stanja zbog migranata.

Iz MUP Unsko-sanskog kantona (USK) sarajevskom portalu klix.ba su potvrdili da se stotinak porodica sa decom nalazi u naselju Izačić i da nastavljaju put prema graničnom prelazu.

„Petnaestak ih je odustalo i vratili su se nazad, dok se grupi pridužila i jedna grupa iz Đačkog doma u Bihaću. Otprilike ih je stotinak nastavilo put prema Izačiću. Policijske patrole su i dalje u njihovoj pratnji, pratimo situaciju i videćemo kako se stvari dalje odvijati“, kazali su iz MUP USK.

Portal saznaje da se migranti trenutno odmaraju u naselju Izačić, a u njihovoj pratnji su zaposleni Doma zdravlja Bihać, Crvenog krsta i policije.

Navodi se da se na terenu nalazi veliki broj dece koja su vidno iscprljena celodnevnim pešačenjem, kao i da im lokalni građani donose hranu i tople napitke i razgovaraju sa njima. Migranti ne nameravaju da odustanu i planiraju da odu do graničnog prijelaza, iako su svesni da neće moći da pređu granicu.

Portal navodi i da su se u ponedeljak uveče na Gradskom trgu u Bihaću okupili građani tražeći od nadležnih vlasti da hitno počnu da rešavaju migrantsku krizu sa kojom se Bihać već mesecima bori i započnu izmeštanje migranata iz urbanih gradskih zona.

Navodi se da su sa skupa poslate poruke u kojima je od Ministarstva bezbednosti BiH zatraženo proglašavanje vanrednog stanja u Bihaću, urgentno postizanje dogovora o budućoj lokaciji migrantskog kampa van grada i izmeštanje migranata iz urbanih gradskih zona. Građani su od nadležnih agencija zatražili da i migrantima omoguće humaniji tretman, iskazavši da je stanje u kojem trenutno borave u Bihaću ispod svakog ljudskog dostojanstva.

„Naši protesti nisu usmereni protiv migranata, već prema nadležnim institucijama koje trebaju da rešavaju ovaj problem“, poručio je organizator protesta Sejo Ramić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.