U trendu

Bihać: Protest migranata tokom posete Cikotića

BIHAĆ – Migranti smešteni u kampu Lipa u Bihaću danas su prilikom posete ministra bezbednosti BiH Selma Cikotića ovom mestu protestovali i uzvikivali da žele pravdu, slobodu i pomoć Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

„Želimo pravdu“, „Ne želimo hranu, želimo slobodu“, „IOM pomozite“, samo su neke od poruka koje su migranti uputili pratnji koja je sa zvaničnicima prošla pored njih.

Ekipa portala Klix.ba pokušala je da razgovara s migrantima smeštenim u Lipi, ali oni nisu bili spremni na razgovor zbog nepoverenja prema medijima u BiH koji, kako su kazali, ne prenose pravu sliku stanja i ono što oni kažu.

Ministar Cikotić je s premijerom Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem boravio u poseti šatorskom naselju Lipa gde je poručio da će svi migranti biti smešteni na ovoj lokaciji, pa i oni iz Bire.

On je kazao da će se sagledati doprinos koji treba da daju različite institucije sa svih nivoa vlasti, od države do kantona kako bi se stvoril uslovi za višesedmični boravak migranata u improviziranom kampu dok se radovi u prihvatnom centru Lipa koji je u velikoj meri uništen, privedu kraju za dugotrajniju namenu odnosno smeštaj migranata za boravak na duži period.

„Sve ovo poslednjih dana pokazuje činjenicu da je to humanitarna, sigurnosna i politička situacija koja pokazuje da za sada imamo uslove da praktično samo jedan narod i dva kantona u BiH nose teret migrantske krize. To je neodrživo ubuduće. Međutim sada moramo hitno rešiti pitanje smeštaja za ove ljude koji se nalaze u vrlo neuslovnim smeštajnim, higijenskim, zdravstvenim i drugim okolnostima“, dodao je Cikotić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.