Bila „nevidljiva“ – Hrvatica na čelu Saveta Evrope: Ko je Marija Pejčinović Burić

Aktuelna potpredsednica hrvatske vlade i šefica diplomatije, Marija Pejčinović Burić, izabrana za generalnu sekretarku Saveta Evrope i novu dužnost će preuzeti u oktobru.

Hrvatski mediji ocenjuju da je reč o velikom uspehu hrvatske dplomatije koji će, kako kažu, dorpineti jačanju ugleda te zemlje u inostranstvu.

Smatra se da će njen odlazak staviti na muke premijera Andreja Plenkovića, koji je prisiljen da nađe novog ministra ili ministarku koji će zameniti Burićevu.

Burićeva je preuzela dužnost hrvatske ministarke spoljnih i evropskih poslova pre dve godine, nakon što je ostavku podneo njen prethodnik Davor Ivo Štir.

Kako piše hrvatski t-portal, Burićeva se kao šefica diplomatije nije posebno isticala i bila je, kažu, jedan od nevidljivijih ministara vlade Andreja Plenkovića.

Tom utisku doprinela je i njena navika da u Banske dvore na sednice vlade redovno ulazi na stražnja vrata i tako izbegava susrete s novinarima.

Pejčinovič Burić je rođena je 1963. u Mostaru. Diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smer spoljne trgovine, a kasnije je postala i magistar evropskih nauka. Karijeru je započela u ““Končar inženjeringu““ 1988. godine kao stručna saradnica za spoljnu trgovinu.Od 1995. do 1997. bila je direktorka Evropskog doma Zagreb, potom je radila u Plivi kao direktorika Ureda za korporativne komunikacije. Govori četiri strana jezika (francuski, engleski, španski i nemački).

Četiri godine provela je na mestu pomoćnice ministra evropskih integracija, a 2005. postala je i državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija dok je dužnost minisarke obavljala Kolinda Grabar-Kitarović.

U hrvatskoj Burićevu smtraju stručjakom za evropska pitanja, kažu da je pedantna i da razume diplomatske tehnike, pogotovo u ovo vreme kada se diplomatija brzo menja. Bila je veoma angažovana u procesu pristupnih pregovora Hrvatske o članstvu u Evropskoj uniji.

Izbor Pejčinovićeve vest broj jedan u Hrvatskoj 

Izbor aktuelne potpredsednice vlade i ministarke spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Marije Pejčinović Burić, za novu generalnu sekretarku Saveta Evrope glavna je vest na hrvatskoj političkoj sceni danas.

Ministarka u kabinetu premijera Andreja Plenkovićeva ovim izborom postigla je gotovo pa neverovatan uspeh, piše hrvatski portal Dnevno i dodaje da su joj na tome u kratkom vremenu čestitali brojni političari iz vlasti i opozicije.

Da je izbor Burićeve izuzetan uspeh za Hrvatsku, za portal Dnevno je potvrdio i univerzitetski profesor Slaven Letica, koji je istakao veliku važnost njenog izbora na ovu, kako je rekao, visoku funkciju.

“To je veliko postignuće, gotovo pa neverovatno. To je najstarija institucija koja se bavi zaštitom ljudskih prava i ljudskim slobodama, smeštena je Stazburu. Savet Evrope ima veće brojno članstvo zemlja pripadnica i od NATO-a, pa i same Evropske unije, a unutar saveta je glavna osoba generalni sekretar, u ovom slučaju Marija Pejčinović Burić”, rekao je Letica.

Dodao je da uloga generalnog sekretara je zapravo uloga “glavnog operativca“ Saveta, on donosi sve ključne odluke.

Ta funkcija ima više ovlasćenja predsedavajući skupštine SE, odnosno, generalni sekretar ima najveću izvršnu vlast”.

Na pitanje šta će tačno Pejćinović Burić raditi na svojoj novoj funkciji, Letica je kazao:

“Evropski sud za ljudska prava koji deluje u sklopu Saveta Evrope je obraćanje poslednjeg nivoa kada je u pitanju kršenje ljudskih prava. Kada se iscrpe nacionalni sudovi, ljudi često svoje predmete šalju na taj sud, gde se nalazi i nekoliko stotina predmeta iz Hrvatske. Jedno od njenih zaduženja će biti i briga o autonomiji i delovaju Evropskog suda za ljudska prava”.

U Hrvatskoj su se nakon njenog izbora pojavili i komentari da je Pejčinović Burić “ugurana“ u Savet Evrope zbog skorog uvođenja evra u Hrvatsku te da je to zapravo najava nove monetarne politike.

Letica demantuje takve navode.

“Savet Evrope nema baš nikakve veze s Evropskom monetarnom unijom pa ni s Evropskom unijom. On je autonomno telo. Njen je izbor rezultat vrlo uspešnog lobiranja hrvatske diplomatije, same ministarke Pejčinović Burić i samog predsednika vlade. Posložile su se karte da je protivkandidat poslednjih nekoliko dana bio oslabljen; on je liberal, pripadao je drugoj grupaciji koja je slabija.”, kazao je Letica.

Istakao je da mu je vrlo drago zbog izbora Burih Pejčinović.

“Meni je lično izuzetno drago jer sam bio predsednik Evropskog pokreta Hrvatska u doba kada je ona radila kao sekretar. Pratim njenu karijeru od početka i mislim da je ovo vrhunac svega za što je radila”, zaključuje Letica.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike