U trendu

Bilčik: Dijalog način za resavanje spora sa Crkvom

PODGORICA – Kopredsedavajući Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), Vladimir Bilčik, izjavio je da je dijalog način za pronalaženje rešenja u sporu nastalom zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

„Predlažemo da se u duhu dijaloga nastavi rad na otvorenim pitanjima. Tu mislimo na Zakon o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica“, istakao je Bilčik na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom crnogorskog parlamenta Ivanom Brajovićem, prenele su podgoričke Vijesti.

Ocenio je da je pitanje verskih zajednica isključivo u nadležnosti države Crne Gore, ali da taj postupak mora da se vodi u skladu sa svim međunarodnim i drugim relevantnim standardima u oblastima ljudskih prava.

Odgovarajući na pitanje da li je Brisel dobio pozive od opozicije da se uključi u dijalog o Zakonu o slobodi veroispovijesti, kazao da se mogu uključiti jedino na poziv svih relevantnih aktera u zemlji:

„Ne možemo doći na poziv samo jednog dela političkog spektra, ali smo spremni da pomognemo. Kad dođe do takve saradnje, ta naša delovanja su uglavnom vezana za sami postupak, proceduru, pokušavamo da kreiramo prostor za razgovor… Nismo tu nikada sa namerom da nametnemo neka rešenja, već da podstaknemo dijalog“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.