U trendu

Bilčik: Obezbediti uslove za slobodu medija

PODGORICA – Šef Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik pozvao je zvaničnu Podgoricu da obezbedi slobodu medija, koja je jedna od osnovnih vrednosti EU i presudan element procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Bilčik je podneo amandman na predlog izveštaja te evropske institucije u kome izražava žaljenje zbog nedostatka napretka u oblasti slobode izražavanja i slobode medija.

Bilčik je rekao da je to područje za koje se u pet uzastopnih izveštaja Evropske komisije o Crnoj Gori navodi da „nema napretka“.

„Evropski parlament snažno osuđuje sve vrste napada na medije i zastrašivanje novinara i poziva na hitnu i efikasnu istragu o napadima. Žali što neki slučajevi nasilja nad novinarima i dalje ostaju neriješeni. Poziva Crnu Goru da obezbedi povoljne uslove za efikasno ostvarivanje slobode izražavanja, koja je jedna od osnovnih vrednosti EU i presudan element procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji“, navodi se u amandmanu koji je podneo Bilčik, preneo je podgoričk Dan.

Podvlači potrebu za, kako se ističe, jačanjem medijskog okruženja, uključujući i kroz podržavanje profesionalnosti medija i medijskih organizacije i unapređenje uslova rada za novinare.

Prema ranijim najavama, izveštaj Evropskog parlamenta o Crnoj Gori, koji će sadržati sveobuhvatan prikaz stanja u ovoj zemljii, biće razmatran na plenarnoj sednici u aprilu.

Amandmani se su podneli još neki evropsolanici u kojima se pozdravlja određeni napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u pogledu jačanja kapaciteta i profesionalnosti policije, ali se Crna Gora podstiče da nastavi napore u toj oblasti, posebno kroz borbu protiv mafije, koja je direktno umešana u šverc cigareta, trgovinu drogom i oružjem i ilegalno kockanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.