Bilčik: Pandemija uticala na proširenje EU

PODGORICA – Šef delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik, izjavio je da je prošla godina bila teška za sve u Evropi i da je pandemija uticala na proširenje EU.

„Kao član Evropskog parlamenta već više od godinu ne mogu da putujem na Zapadni Balkan. I bilo mi je jako žao zbog nastavka ‘neodlučivanja’ o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom“, rekao je Bilčik za podgoričku Pobjedu.

Najavio je da bi sledećeg meseca ministri spoljnih poslova EU, zajedno sa Žozepom Borelom, trebalo da imaju tešku raspravu o proširenju na Zapadni Balkan.

Govoreći o Crnoj Gori, on je kazao da bi ova godina mogla da bude važna za tu zemlju da dokaže svoju odlučnost u kretanju napred na evropskom dnevnom redu.

„Pre nekoliko dana potpredsednik vlade Dritan Abazović uveravao nas je u Briselu da su proevropske reforme ključni prioriteti za Crnu Goru. Sada je važno da se političke reči pretvore u ubedljivu političku akciju. Odlučujuće domaće reforme mogu se sprovesti samo iz Podgorice“, rekao je Bilčik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.