Bivši američki obaveštajac: Bosna nije država, Srpsku odmah pripojiti Srbiji

Engleski list „Observer“ objavio je kolumnu američkog stručnjaka za sigurnost Džona Šindlera u kojoj on tvrdi da Bosna i Hercegovina od prvog trenutka Dejtonskog sporazuma do danas nikada nije zaživela na pravi način.

Šindler BiH naziva „pseudodržavom“ i ne može da se načudi zašto ne mogu da se prekrajaju granice prirodnim putem, misleći između ostalog i na spajanje Republike Srpske sa Srbijom.

„Došlo je vreme da Zapad prizna svoj neuspeh i da da jugoistočnoj Evropi ono što joj zaista treba, normalne države-nacije sa koherentnim granicama, ali je za to potrebno prepraviti Titovu mapu. Krenimo od BiH, pseudodržave koja se nikada nije oporavila od katastrofe koja je trajala od 1992. do 1995. godine. Milijarde dolara zapadne pomoći nestale su zahvaljujući velikoj korupciji i kriminalu. Podeljena između muslimansko-hrvatske Federacije i Republike Srpske, Bosnu su stvorili Amerikanci u Dejtonu. Dejton je trebalo da bude kratkoročni lek za krvave rane u Bosni, ali je vremenom to postalo trajno, iako niko u ovoj zemlji to ne želi. Neka se Republika Srpska pridruži Srbiji, kao što to odavno želi. Niko ne može racionalno obasniti zašto granice Srbije iz vremena komunizma mogu da se menjaju, a granice BiH ne mogu“, tvrdi Šindler.

On dodaje kako ostatku BiH treba omogućiti da ide svojim putem i da po ubrzanoj proceduri bude primljena u članstvo NATO i EU.

„Zapad mora da odustane od fantazije da dugoročni mir na Balkanu može biti postignut izolovanjem Srbije“, dodaje Šindler.

1 komentar
  1. Dragan

    Zvuci kao Srbin posle flase rakije

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike