U trendu

Blinken podržao Šmitove poslednje nametnute odluke

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da SAD u potpunosti podržavaju najnovije odluke visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, kojima je deblokirao formiranje vlade Federacije BiH.

„Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju akcije visokog predstavnika kao pomoć Bosni i Hercegovini da krene ka evroatlantskim integracijama. Narodu BiH treba i zaslužuje funkcionalnu, efikasnu i odgovornu vlast“, objavio je Blinken na svom zvaničnom Tviter nalogu.
Šmit je juče je nametnuo odluke koje će omogućiti formiranje nove vlade Federacije BiH za čije imenovanje više nije potrebna saglasnost svih članova rukovodstva tog entiteta, u ovom slučaju potpredsednika iz bošnjačkog naroda Refika Lende iz Stranke demokratske akcije.
U Sarajevu je počela sednica Predstavničkog doma parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi tebalo da bude izabrana nova vlada, koju će činiti HDZ i ostale hrvatske stranke, s jedne strane, i probosanske stranke okupljene oko „Trojke“ (SDP, Narod i pravda i Naša stranka).
Ispred zgrade parlamenta održava se protest građana koji se protive Šmitovoj odluci.
Oko zgrade i u zgradi parlamenta rasporedjene su jake policijske snage.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar