U trendu

Borba: Božović proteran na osnovu nepostojećeg dokumenta

PODGORICA – Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova je odluku o proterivanju srpskog ambasadora Vladimira Božovića donelo na osnovu nepostoječheg pravnog dokumenta kao izvora prava, piše podgorički portal Borba.

Ministarstvo je, navodi se, na svom zvaničnom sajtu objavilo saopštenje od 28. novembra, u kojem je pre svega pogrešno naveden naziv Bečke konvencije o diplomatskim odnosima (originalan nazin na engleskom Vienna Convention on Diplomatic Relations naveden na sajtu UN).

U konkretnom slučaju, navodi se, pogrešno je primenjen član 41 Konvencije, koji se pre svega odnosi na privilegije i imunitet kao i na obavezu poštovanja zakona i propisa države kod koje se akredituje (Crne Gore), što je abmasador Srbije Božović svakako poštovao.

Navodi se i da drugi stavovi ovog člana govore o komunikaciji sa državom prijema i korišćenju prostorija misije, tako da duh samog člana ne reguliše konkretnu situaciju i na istu ne može biti primenjen.

„Jedini član koji reguliše način prestanka funkcije amasadora, a koji MVP CG uopšte nije ni uzelo u obzir je član 43. Bečke konvencije“, navodi Borba.

Što se tiče navodnog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore, koja je, kako stoji u saopštenju, više puta usmeno i pismom uupozorilo Božovića, navodi se da je to „notorno neistina i obmana javnosti“, jer Ministarstvo nikada nije uputilo ni jedno pisano upozorenje ambasadoru Božoviću.

Navodi se i da je reakcija tražila od MVP-a dokaz o pisanom obraćanju, ali da nije dobila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.