Borel pozvao vlasti u BiH da bez odlaganja zbrinu migrante iz kampa Lipa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel pozvao vlasti BiH da zbrinu migrante iz rasformiranog kampa „Lipa“ u prihvatni centar „Bira“ u Bihaću.

Borel je na svom Tviter profilu objavio da je o humanitarnoj migrantskoj krizi danas razgovarao i s članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem.

„Svedoci smo ozbiljne migrantske humanitarne krize u Bosni i Hercegovini. Više od 900 migranata ostavljeni su bez smeštaja u teškim zimskim uslovima nakon zatvaranja prihvatnog centra ‘Lipa’. To je dodatno otežalo situaciju u kojoj blizu 3.000 migranata nema adekvatan smještaj“, istakao je Borel.

Dodao je da se se ovaj problem mora rešiti što pre, podsetivši da je EU izdvojila veliki novac za zbrinjavanje migranata u kampu „Bira“.

„Bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima moraju hitno rešiti ovu zastrašujuću situaciju. U ‘Biri’ je prihvatni centar čije je uspostavljanje EU koštalo 3,5 miliona evra, a koji migrantima može biti smještaj u zimskim mesecima“, naglasio je evropski komesar.

On je dodao da je isto to je istakla i komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson u telefonskom razgovoru s premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem i predsedavajućim ministara Zoranom Tegeltijom.

„Odluka Saveta ministara BiH doneta 21. decembra, kao i ona doneta danas, o privremenom otvaranju ‘Bire’ za migrante, mora se odmah sprovesti, bez ikakvog prolongiranja“, izjavio je Borelj.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija je neprihvatljiva, pozvavši u ime EU vlasti u BiH da joj se u potpunosti posvete s ciljem iznalaženja dugoročnog rešenja.

Oko 500 migranata, koji su iz kampa „Lipa“ kod Bihaća trebalo da budu premešteni na novu lokaciju u bivšu kasaranu Oružanih snaga u Bradini kod Konjica, ostali na lokalitetu kampa „Lipa“.

Premeštanju migranata u Bradinu usprotivili su se meštanji, vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), kao i ministar finansija u Savetu ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH).

Pvobitno je bilo planirano da migranti budu zbrinuti u „Biri“, ali tome su se usprotivili gradjani Bihaća, gradska i kantonalna vlast.

Migranti tako već tri dana provode pod vedrim nebom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.