Borel: Status kandidata BiH u EU se može razmatrati tek kada bude napretka u svim prioritetima

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žosep Borel, izjavio je danas u Sarajevu da je godišnjica parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma na danačnji dan 1995. godine, istorijski dan za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Evropu.

Borel je istakao važnost odavanja pošte svim žrtvama rata i kolektivnom sećanju, a pozdravio je zajedničku izjavu Predsedništva BIH povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma.

„Ovo je godišnjica koja je i prilika da se osvrnemo šta se dešavalo u prošlosti i da odamo poštu žrtvama i svima onima koji su radili na pravcu pomirenja“, istakao je evropski diplomata posle sastanka s članovima Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Borel je naglasio da bi veoma važna bila zajednička komemoracija za sve žrtve rata u BiH. „To naglašavam zato što je pomirenje jedno od 14 ključnih prioriteta EU. Prošlost je važna, ali se moramo okrenuti budućnosti“, istakao je on.

Ukazujući na važnost mira u BiH, Borel je potvrdio podršku EU naporima BiH na evropskom putu.

„Nemam lekcije i pridike. Dolazim iz zemlje koja je bila u gradjanskom ratu i naše pomirenje je bilo na putu ka EU. Toliko smo se pozabavili članstvom da je pomirenje nastalo kao posledica zajedničkih napora“, izjavio je Španac Borel.

On je istakao da je EU vodeći ekonomski i svaki drugi partner Bosne i Hercegovine, dodavši da je sada na vlastima u BIH da intenziviraju napore na evropskom putu.

„Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada bude napretka u svim prioritetima. Naglašavam da više od 80 odsto stanovništva Bosne i Hercegovine podržava evropske integracije“, kazao je evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost.

Danas se navršava 25. godina, otkako je u jednoj vojnoj bazi u SAD parafiran Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan četvorogodišnju gradjanski rat u BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.