U trendu

Borel: Za genocid u Srebrenici krivi počinioci i oni koji ga nisu sprečili

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je danas izjavio da „obeležavanje genocida u Srebrenici podseća sve nas da i 26 godina potom postoji potreba za pomirenjem u Bosni i Hercegovini, ali i celom regionu da bi se moglo ići napred“ .

Borel je po završetku sastanka u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-BiH u Briselu rekao da je „Srebrenica medjunarodno priznat genocid i jedno od najmračnijih mesta u savremenoj evropskoj istoriji i leži na kolektivnoj savesti onih koji su ga počinili i onih koji ga nisu sprečili“.

„I da budem jasan, pokušaji da se prekroji istorija, poreknu genocid, ratni zločin ili veličanje ratnih zločinaca nemaju mesta u Evropi, moraju prestati i svakako se neće trpeti“, podvukao je visoki predstavnik EU.

Borel je naglasio da je na današnjem zasedanju predstavnika EU i BiH „naglašena nužnost da svi politički činioci u BiH prevazidju retoriku usmerenu na podele i razdvajanje, ukorenjene u prošlosti, kao i da se obustavi veličanje osudjenjih ratnih zločinaca i pokaže puna saradnja s medjunarodnim sudovima i poštovanje njihovih odluka“.

U Briselu je danas održan sastanak u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-BiH.

Borel je rekao da su razgovarali o dosadašnjoj primeni tog Sporazuma i kako ići napred sa reformama, kako vladavina da postane efikasnija, da se pojača vladavina prava i oslobodi ekonomski potencijal zemlje.

„Razmotrili smo napredak u 14 ključnih prioriteta, uključujući osetljivu ali potrebnu ustavnu i izbornu reformu“, rekao je Borel.

On je pohvalio neke korake ostvarene do sada posebno održavanje izbora u Mostaru koje, kako je rekao, dokazuje da BiH može da napreduje po pitanju teških reformi ako postoji politička volja.

On je rekao medjutim da većina važnih pitanja još nije rešena i da je napredak u reformama bio ograničen, kao i da je EU podstakla političko vodjstvo da pojača napore tokom preostalih meseci ove neizborne godine.

Posebno se razgovaralo o potrebi za inkluzivnim procesom izbornih reformi, kojim bi bio eliminisan svaki oblik nejednakosti i diskriminacije, uključujući na ustavnom nivou gde je to potrebno.

Rekao je da je Evropska komisija spremna da ispuni svoja obećanja, uključujući o statusu kandidata pod uslovom da BiH ostvari konkretne rezultate u ispunjavanju ključnih prioriteta.

„Očekujem od BiH da iskoristi na najbolji način predstojeće mesece i pokaže da ozbiljno shvata integraciju u EU“, rekao je Borel i naglasio da to uključuje usvajanje važnih reformi u oblasti vladavine prava i pravosudja i pokretanja rasprave o ustavnim i izbornim reformama da bi se uskladile sa zahtevima za članstvo u EU.

Takodje je rekao da je podstakao BiH da pojača svoju uskladjenost sa odlukama i izjavama zajedničke evropske spoljne i bezbednosne politike. Borel je izrazio žaljenje što je stopa uskladjivanja ove politike opala u prvim mesecima ove godine, i naglasio da to nije u skladu sa nastojanjima zemlje da postane zemlja kandidat EU.

Predsednik Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija je izjavio da je BiH rešena da ispuni sve uslove, a posebno 14 tačaka koje je utvrdila Evropska komisija za dobijanje statusa kandidata za članstvo EU, ali je ocenio da je EU Bosni i Hercegovini postavila mnogo teže uslove nego zemljama koje su već ušle u članstvo.

Borel je rekao da „nema nikakvih novih uslova“, ali da se mora ispuniti ono što od BiH očekuju članice Unije koje „podržavaju evropsku perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje“.

On je rekao da je na sastanku EU ponovila svoju „nedvosmislenu posvećenost“ evropskoj perspektivi Bosne i Hrecegovine kao jedinstvena, ujedinjena i suverena zemlja, i posvećenost da ostane uz nju dok se kreće na putu ka EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.