U trendu

Bošnjačke stranke iz BiH optužuju Grlić Radmana

SARAJEVO – Dve vodeće bošnjačke političke stranke iz Bosne i Hercegovine optužile su danas hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana za mešanje u unutrašnje stvari BiH, uz ocenu da on na neprimeren način preti i time pokušava da utiče na izmene izbornog zakona u u toj zemlji.

Osude na račun šefa hrvatske diplomatije usledile su zbog izjava koje je dao u razgovoru za Večernji list od subote, piše agencija Hina.

On je potvrdio da politika Hrvatske u odnosu na BiH ostaje dosledna i da uz podršku očuvanju celovitosti BiH i njenog evroatlanskog puta to istovremeno znači i podršku zaštiti osnovnih prava Hrvata kao konstititivnog naroda, što se može zagarantovati izmenama izbornog zakona.

„Definisano je da je (BiH) sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ostalih. Ne možemo dopustiti da se nametnu veštački modeli koji bi išli na štetu bilo kog naroda. Hrvatska će biti aktivni zagovaratelj i nećemo dopustiti da budu ugrožena temeljna prava hrvatskog naroda u BiH“, kazao je Grlić Radman.

Istakao je da će Hrvatska podržati sve što se dogovori unutar BiH, međutim, ako Hrvati budu preglasani i ako je hrvatski narod u BiH na taj način ugrožen, Hrvatska mora da im pomogne.

Iz vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) danas su na izjave Grlića Radmana reagovali saopštenjem u kojem su naveli da je to „direktno mešanje u unutrašnje stvari BiH koje ne doprinosi dobrosusedskim odnosima dve države“.

„Odluku o tome kakvo će biti uređenje BiH neće doneti Grlić Radman, službeni Zagreb, ili bilo koji drugi regionalni centar, bez obzira kakve teške izjave koristili i pritiske vršili, već isključivo institucije BiH“, stoji u saopštenju.

Iz SDA su naveli da su odlučni da u izmenama izbornog zakona neće prihvatiti nijedno rešenje koje će dodatno produbiti postojeću diskriminaciju u ustavnopravnom poretku i izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine, a to neće promeniti „bilo kakve uvijene pretnje, pa ni ova koju je uputio šef hrvatske diplomatije“.

Oni tvrde kako Grlić Radman u stvari zagovara rešenja za izmene izbornog zakona koja su u suprotnosti sa standardima Evropske unije.

Na sličan način su reagovali i iz stranke Narod i pravda (NiP) koja predvodi opzicioni blok čiji je cilj preuzeti od SDA vlast u Federaciji BiH nakon izbora 2022. godine.

„Poražavajuće je čuti kako hrvatska službena politika koju predstavlja i u čije ime govori ministar Goran Grlić Radman šalje preteće poruke susednoj zemlji… Takve poruke ne doprinose dobrosusedskim odnosima, doživljavamo ih kao direktnu pretnju i pokušaj Hrvatske da opstruira nužne promene na evroatlantskom putu BiH“, navode iz NiP-a.

Tvrde da je dokaz „sramotnog ponašanja“ Hrvatske i to što njeni zvaničnici odbijaju da se sastanu s hrvatskim članom Predsedništva BiH Željkom Komšićem, smatrajući da je izabran bošnjačkim, a ne hrvatskim glasovima.

„To su sramotni potezi jedne evropske zemlje koji Hrvatsku svrstavaju među one zemlje koje su, ne samo protiv Bosne i Hercegovine već i protiv Evropske unije i NATO-a“, stoji u reagovanju koje je uputio NiP.

Grlić Radman je u razgovoru za Večernji distanciranje od Komšića obrazložio konstatacijom da je on na poziciji koja mu ne pripada, podseća Hina.

„Ako je tročlano Predsedništvo refleksija multietničke strukture BiH, onda to gospodin Komšić nije. I sad u Predsedništvu BiH imamo predstavnika srpskog naroda i dva predstavnika bošnjačkog naroda. To nije u redu i želimo da se ta nepravda ispravi upravo promenom Izbornog zakona, za šta se glasno zalažemo i kao članica EU“, kazao je Grlić Radman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.