U trendu

Božinović: Ne sme se dogoditi novi izbeglički talas

ZAGREB – Potpredsednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas da je na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja EU o dogđajima u Avganistanu postignuta saglasnost da se, kako je kazao, više se ne sme dogoditi situacija koja se dogodila 2015., kada je veliki izbeglički talas došao na granicu evropskih zemalja.

„Važno je ljude koji su već krenuli iz Avganistana zbrinuti tamo gde bi bilii najbliže Avganistanu kako bi se jednog dana mogli vratiti“, rekao je Božinović na konferenciji za novinare.

Posebnu zabrinutost, rekao je, može izazvati odnos novih vlasti prema ženama i devojčicama i EU će ostati angažovana u Avganistu kroz UNHCR i učiniti sve da bi tim ljudima, pogotovo pripadnicima ranjivih grupa, pomogla.

Odgovarajući na pitanja novinara, Božinović je rekao da će Hrvatska pratiti razvoj situacije u regiji i da je zato, kako je naveo, bitno da se u susednim državama Avganistana obezbede uslovi za zbrninjavanje izbeglica.

Upitan da li se EU priprema za „ucenu“ Turske, Božinović je odgovorio:

„Ne znam kako zamišljate da vam neko iz politike odgovara na takva pitanja. Turska je važan faktor u svemu onome i sve što radi Turska u smislu prelazaka u EU… Turska je i treba ostati evropski partner“, prenelis u hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.