Bramerc: Posle zatvaranja Haškog tribunala veliku odgovornost imaće tužioci u regionu

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da će posle okončanja rada ovog Suda veliku odgovornost imati tužioci u regionu, dodavši da će medjunarodna zajednica nastaviti da pruža kontinuiranu podršku na uspostavljanju vladavine prava.

„Sva tužilaštva imaju isti cilj – da traže one koji su najodgovorniji za zločine. U takvim istragama najteže je ustanoviti vezu izmedju zločina i vojno-političkog rukovodstva. Kako osigurati zaštitu svedoka, kako pričati s njima… Kako osigurati da su zapovednici odgovorni za ono što su radili njihovi vojnici“, kazao je Bramerc na konferenciji „Dijalozi o nasledju Medjunarodnog krivičnog suda za zločine u bivšoj Jugoslaviji“.

Prema njegovim rečima, mnogo je područja na kojima je Haški tribunal dao doprinos razvoju medjunarodne pravde.

Bramerc je kazao da je Tribunal, osim u istraživanju genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, dao značajan doprinos u istraživanju seksualnih zločina i zločina protiv kulturnog nasledja, koji su sve češći u celom svetu.

„Zaključio bih razmišljanjem i porukom ključnim akterima koji će nastaviti da se bore za pravdu. Tužioci vi ste naši ključni sagovornici, izuzetne stvari ste uradili pod izuzetno teškim političkim okolnostima. Prevazišli ste brojne prepreke, sada će na vašim ramenima biti još veća odgovornost. Znam da ćete se nastaviti boriti i osiguravati da nema političkog mešanja u ono što vi radite“, istakao je on.

Glavni tužilac Haškog tribunala je ocenio da je danas politička klima značajna barijera zadovoljenju pravde, pojašnjavajući da su je sve više prisutna glorifikacija zločina, zločinaca i negiranje zločina.

„Meni lično to je najveće razočaranje. Nemoguće je zamisliti da one, koji su odgovorni za etnička čišćenja, neko vidi kao nacionalne heroje. Negiranje zločina hrani regionalnu nestabilnost i loše komšijske odnose. Pomirenje je put ka integraciji i prosperitetu“, istakao je on.

„Poručio bih tužiocima u ovom regionu da će zatvaranjem Haškog tribunala još više odgovornosti pasti na njihova pleća. Međunarodna zajednica nastaviće da pruža kontinuiranu podršku na uspostavljanju vladavine prava“, rekao je Bramerc.

Predsednik Haškog tribunala Karmel Adjijus izjavio je danas u Sarajevu da je najveće nasledje tog suda što je pokazao da niko nije imun na to da odgovara za svoje zločine.

„Tribunal je pokazao da je, bez obzira na njihov položaj, moguće privesti pravdi počinice najvišeg nivoa i da niko nije imun od odgovornosti“, rekao je Adjijus otvarajući trodnevnu konferenciju „Dijalozi o nasledju Medjunarodnog krivičnog suda za zločine u bivšoj Jugoslaviji“.

On je istakao da je rad Haškog trubunala ostavio veliki trag u medjunarodnoj pravnoj nauci, dodavši da je cilj konferencije da se kroz multidisciplinarni pristup pozabavi pitanjem nasljedja ovog suda i na pravi način omogući pravosudju u regionu da nastavi sa poslom donošenja pravde žrtvama.

a konferenciji je prikazana i video-poruka posljednjeg živog tužioca Nirnberškog procesa nakon Drugog svetskog rata Benjamina Ferenca, koji smatra da je Haški tribunal „hrabar i težak eksperiment za svijet“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike