U trendu

Bregu: Izazovi za jaču regionalnu saradnju sve veći, nužni politička volja i vodjstvo

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu ocenila je na sastanku Odbora RCC u Sarajevu da su politička volja i vodjstvo ključni elementi uspeha u procesu regionalne saradnje koja se u predstojećem periodu suočava sa sve većim izazovima.

„Realno je očekivati da će program rada EU imati uticaja i na proces njenog proširenja na Zapadni Balkan. Istovremeno će se proveravati kredibilnost i spremnost Zapadnog Balkana da ispuni kriterijume i pridruži se EU. Sposobnost i spremnost za rešavanje bilateralnih sporova biće provera vizije RCC i uticaće na aktivnosti u narednim godinama. Medjutim, bez obzira na to koliko će biti izazova, članice RCC treba da dokažu svoj potencijal i u narednom periodu i da dodatno podstaknu regionalnu saradnju i program integracije“, rekla je Bregu koja je juče prvi put predsedavala sastanku.

„Politička volja i vodjstvo su osnovni elementi uspeha u procesu regionalne saradnje“, dodala je generalna sekretarka RCC na sastanku na kome je prihvaćen izveštaj o aktivnostima Sekretarijata RCC za period od 15. oktobra 2018. do 1. marta 2019.

Stručnjaci RCC informisali su Odbor o glavnim iskoracima u pogledu postojeće strategije i programa rada za 2017-2019, nacrtu strategije i programa rada za naredni trogodišnji period (2020-2022), kao i o očekivanim rezultatima i izazovima do održavanja ovogodišnjeg samita Zapadnog Balkana u Poznanju, Poljska, ovog leta.  

Na sastanku je ocenjeno da region beleži napredak i ima pozitivnu ekonomsku perspektivu, uz procenu da će dostići rast od 3,5 procenata u 2019. godini i 3,8 procenata u 2020, navodi se u saopštenju i ukazuje na nužnost većeg regionalog povezivanja, zbližavanja kroz ekonomski razvoj, kao i razmene veština, iskustva, ideja i nasledja kako bi „region postao bolji, bogatiji, i okrenut budućnosti“.

Članovima Odbora predstavljena je i informacija o koordinacionom sastanku Trojke Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), RCC i EU. RCC blisko saradjuje sa predsedavajućim SEECP čiju dužnost trenutno obavlja BiH i pomaže u pripremama da Kosovo preuzme predsedavanje u toku ove godine, saopštio je RCC.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.