U trendu

Bregu: Muškarci nadmašuju žene u radnoj snazi regiona

SARAJEVO – Savet za regionalnu saradnju (RČ) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pokrenuli su danas Regionalnu mrežu žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM) kao deo zajedničke inicijative ove dve organizacije na polju ekonomskog osnaživanja žena, nadovezujući se na Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište za period od 2021. do 2024. godine.

„Muškarci brojčano nadmašuju žene u radnoj snazi regiona za više od milion, osim toga, razlike u platama između muškaraca i žena u svakoj ekonomiji Zapadnog Balkana posebno su velike u strukama koje se smatraju ‘muškim’ kao što su tehnologija i računarske nauke“, istakla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu tokom uvodnog obraćanja na događaju u Sarajevu, saopštio je Savet za regionalnu saradnju.

Ona je navela da su između 70 i 85 odsto diplomaca žene u zdravstvu, manje od 40 odsto ih je u poljoprivredi, a samo između 20 i 30 procenata u oblasti inženjerstva.

„Stope zaposlenosti obrazovanih žena veće su od stopa muškaraca, ali uprkos tome, oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike i dalje ovekovečuju nefleksibilne, isključive kulture kojim dominiraju muškarci“, navela je ona.

Bregu je dodala da iskreno veruju da ova inicijativa osnaživanja mladih žena da se školuju i grade karijeru u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici dolazi u pravo vreme, s obzirom na ekonomske poteškoće s kojim se celi region suočava usred krize izazvane kovidom 19.

Cilj Mreže je da se povećaju ograničene mogućnosti za devojke i žene u kontekstu školovanja i radnih mesta na Zapadnom Balkanu, sa osvrtom na oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike.

RČ će i u budućnosti nastaviti da radi na ekonomskom osnaživanju žena kroz Mrežu žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, kampanju WE, kao i kroz ohrabrivanje mladih žena da se takmiče na takmičenju Balkathon i na najbolji način iskoriste digitalne alate.

Mirjana Špoljarić Eger, pomoćnica generalnog sekretara i direktorka Regionalnog biroa za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, rekla je da su poslovi u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike neki od najbrže rastućih u svetu, pri čemu će za 90 posto budućih poslova biti potrebne veštine u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija. „Žene obavljaju samo oko 14 odsto poslova u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike na Zapadnom Balkanu“, navela je ona i dodala da je razlika u platama obično manja u ovim oblastima nego u drugim granama.

„Slaba vidljivost žena u pomenutim oblastima jedan je od najvećih razloga koji se navode kada su u pitanju rodne razlike u stečenim diplomama u ovim oblastima, karijerama, počevši od početnih radnih mesta pa do rukovodećih, kao i osnivačima tehnoloških preduzeća“, rekla je Egerova.

Kao deo iste inicijative, Savet za regionalnu saradnju je dan ranije predstavio studiju pod nazivom „Ekonomske koristi rodne jednakosti i osnaživanja žena u šest ekonomija Zapadnog Balkana“ koja predstavlja sveobuhvatnu analizu postojeće situacije u pogledu rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena na Zapadnom Balkanu.

Glavni nalazi studije ukazuju da bi se BDP po glavi stanovnika regiona mogao povećati za 1,5 odsto do 2035. godine, ako vlade i privredni subjekti preduzmu koordinisane napore da se smanji rodna razlika u stopama zastupljenosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar