U trendu

Bregu: Regionalni ekonomski prostor treba da bude funkcionalan

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je u Sarajevu da je potrebno da Regionalni ekonomski prostor postane u potpunosti funkcionalan, da poslovne transakcije budu jednostavnije i da se ulože politički napori da se gradjanima Zapadnog Balkana omogući slobodno kretanje uz ličnu kartu i otklone strukturalne prepreke trgovini i investicijama.

„Krajnje je vreme da se primeni odgovarajući mehanizam sličan Šengenu kako bi se omogućilo putovanje u celom regionu i otvorio put za postepeni prelazak na slobodno kretanje gradjana Zapadnog Balkana“, rekla je Bregu u svom obraćanju na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi danas u Sarajevu.

Bregu je zahvalila BiH na saradnji tokom prethodne godine kada je predsedavala Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), kao i na doprinosu u vodjenju i jačanju regionalne saradnje kroz Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi

„Kao što sam rekla prošle sedmice u Poznanju, i ponovila, još jednom ističem preku potrebu da se Regionalni ekonomski prostor više iskoristi. Tok robe, usluga, kapitala i ljudi i dalje nailazi na prepreke, a mi kasnimo u oblastima povezanosti, digitalizacije i inovacija“, rekla je ona.

Učesnici samita potvrdili su zajedničku Deklaraciju kojom se potvrdjuje evropski put regiona, s obzirom da je evropska integracija regiona u najboljem interesu kontinenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.