U trendu

Bregu: Regionalni sporazum o snižavanju cena rominga uspešna regionalna priča

Veće za regionalnu saradnju organizuje sastanak ministara zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije Zapadnog Balkana pod nazivom „Zapadni Balkan spreman za digitalno doba“.

 „Na današnji dan pre godinu dana počeli smo da  plaćamo manje telefonske račune za roming od kada je na snagu stupio regionalni sporazum kojim su smanjene cene usluga rominga u celom regionu (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji), u nekim slučajevima za čak 99 odsto. Promet podataka u romingu povećan je za više od 60 odsto, odlazni pozivi u romingu za više od 140 odsto. Sada, dakle, možemo pričati više, slati više SMS poruka i surfovati više, a u julu 2021. godine šest ekonomija Zapadnog Balkana očekuje ukidanje troškova usluga rominga. To je uspešna regionalna priča sama po sebi,“ rekla je generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na sastanku ministara zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije Zapadnog Balkana „Zapadni Balkan spreman za digitalno doba“ koji se održava danas u organizaciji Veća.

„Ovaj sporazum je jedan od nekoliko konkretnih dostignuća Regionalnog ekonomskog prostora koji je imao ogroman direktan uticaj na živote građana. Pokazao je da region ima hrabrosti da sarađuje izvan političkih osetljivosti. Zapadni Balkan je istu tu hrabrost pokazao i u najtežim trenucima, odnosno tokom pandemije virusa korona. Lanci snabdevanja, koji su bili neophodni za naše građane tokom blokade, nikada nisu bili blokirani, jer smo se okupili i omogućili sklapanje sporazuma o uspostavljanju zelenih traka kojima je osigurano nesmetano dostavljanje lekova i osnovnih roba. Dakle, formulu znamo, testirali smo je i sada  treba da se usredsredimo na dati cilj i ostvarimo ga. Jer kad ima volje, uvek ima i načina,“ dodala je Bregu.

Prema rezultatima Balkan barometra 2020. 35 odsto građana Zapadnog Balkana uštedelo je novac nakon stupanja na snagu sporazuma o snižavanju cena rominga. Što se tiče digitalne sfere, istraživanje pokazuje da je korišćenje interneta u porastu, sa 69 odsto građana Zapadnog Balkana koji ga koriste kao sredstvo komunikacije. 78 odsto privrednika na Zapadnom Balkanu digitalne veštine smatra veoma važnim za poslovanje, a 55 odsto njih obezbeđuje neki oblik obuke radi unapređenja digitalnih veština svojih radnika.

„U prethodnim mesecima blokade bili smo svedoci snage informacionih i komunikacionih tehnologija i interneta, pa mi je u tom smislu zadovoljstvo da vas informišem da je Veće za regionalnu saradnju danas pokrenulo prvi Regionalni Balkaton. Radi se o regionalnom takmičenju kojim se promovišu pametna digitalna rešenja kao deo aktivnosti nakon pandemije virusa korona kako bi se mala novoosnovana preduzeća, omladina, digitalni inovacioni i tehnološki parkovi, studenti i drugi podstakli i došli do inovativnih i praktičnih poslovnih rešenja. Otporan socio-ekonomski oporavak našeg regiona mora pratiti principe digitalne transformacije i prelaska na zelenu privredu. Mi u Veću za regionalnu saradnju imamo tu čast da vodimo i omogućavamo regionalnu saradnju u ovoj oblasti, ne samo zbog njenog potencijala za transformaciju, već i zato što odražava pozive naših građana na regionalnu saradnju i javnu podršku ovoj saradnji,“ zaključila je Bregu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.