U trendu

Bregu: Većina gradjana Zapadnog Balkana smatra da su odnosi u regionu bolji

 Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je danas rekla da 77 odsto gradjana Zapadnog Balkana misli da su odnosi u regionu bolji nego pre godinu dana.

„Što se tiče regionalne saradnje, velika dobra vest bio je uspeh samita u Sofiji u okviru Berlinskog procesa i prihvatanje Deklaracije o zelenom programu za Zapadni Balkan i Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, što su prepoznali i gradjani, s obzirom da se njih 77 odsto slaže da su odnosi u regionu bolji nego pre godinu dana, što predstavlja veliki skok sa prošlogodišnjih 46 odsto“, rekla je Bregu otvarajući 42. sastanak Odbora RCC, saopšteno je danas.

Odbor Saveta za regionalnu saradnju sastao se danas 42. put od osnivanja ove organizacije.

„Sprovodjenje zajedničkog regionalnog tržišta i ostvarivanje rezultata za samit u Berlinu naš su glavni prioritet. Savet za regionalnu saradnju radi sa partnerima na definisanju i oblikovanju programa i uložiće sve svoje napore da se koordinira i prati napredak u svim oblastima politika. Naš cilj je da se uspostavi regionalni prostor u pogledu trgovine, investicija, digitalnog sektora i industrije i inovacija oslanjajući se na uspeh evropskog načela četiri slobode“, dodala je Bregu.

Ona je Odboru predstavila izveštaj o aktivnostima Sekretarijata ove organizacije u periodu od oktobra 2020. do februara 2021. godine, koji je usvojen, i informisala članice Odbora o najvažnijim aktivnostima Sekretarijata u predstojećem periodu.

Takodje je informisala Odbor i o inicijativi iznesenoj na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije o potrebi za regionalnom zdravstvenom platformom, s obzirom da je zdravlje prioritet celog sveta, navodi se u saopštenju.

Zamenica generalne sekretarke Tanja Miščević informisala je učesnice Odbora o tome dokle se stiglo sa strategijom Jugoistočna Evropa 2030. čiji je prvi nacrt već pripremljen i koji se trenutno nalazi u procesu nacionalnih konsultacija u regionu.

Očekuje se da će strategija Jugoistočna Evropa 2030. biti finalizirana do narednog sastanka Odbora RCC kako bi potom bila odobrena na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u junu 2021. godine u Antaliji, saopšteno je iz te organizacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.