Bregu: Vreme da se nastavi s otvaranjem poglavlja

BLED – Generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu rekla je da kada Zapadni Balkan pokušava da ide korak napred, tada se desi nešto što ponovo uzdrma bilateralne i regionalne odnose država regiona.

Ona je na Strateškom samitu na Bledu podsetila na ideju o regionalnom ekonomskom prostoru navodeći da je to odlična prilika za male ekonomije u državama regiona.

„Uspeli smo u procesu digitalizacije, ali pojavilo se kao najveće pitanje na kraju dana sporazum o slobodnom kretanju“, rekla je Bregu.

Ona je napomenula i da 74 odsto građana regiona smatra da je regionalna saradnja korisnija za zemlje na Zapadnom Balkanu nego članstvo u EU.

Bregu smatra da je region izgubio mnogo zbog stradanja i ratova, te da je sada vreme da se nastavi sa otvaranjem poglavlja za Srbiju i Crnu Goru i otvaranjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Ne bih želela da izgleda da pričam kao ministar spoljnih poslova Albanije, ali smatram da evropske integracije više nisu tehnokratski proceš, već politička odluka“, zaključila je Bregu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike