U trendu

Bregu: Vreme da se nastavi s otvaranjem poglavlja

BLED – Generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu rekla je da kada Zapadni Balkan pokušava da ide korak napred, tada se desi nešto što ponovo uzdrma bilateralne i regionalne odnose država regiona.

Ona je na Strateškom samitu na Bledu podsetila na ideju o regionalnom ekonomskom prostoru navodeći da je to odlična prilika za male ekonomije u državama regiona.

„Uspeli smo u procesu digitalizacije, ali pojavilo se kao najveće pitanje na kraju dana sporazum o slobodnom kretanju“, rekla je Bregu.

Ona je napomenula i da 74 odsto građana regiona smatra da je regionalna saradnja korisnija za zemlje na Zapadnom Balkanu nego članstvo u EU.

Bregu smatra da je region izgubio mnogo zbog stradanja i ratova, te da je sada vreme da se nastavi sa otvaranjem poglavlja za Srbiju i Crnu Goru i otvaranjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Ne bih želela da izgleda da pričam kao ministar spoljnih poslova Albanije, ali smatram da evropske integracije više nisu tehnokratski proceš, već politička odluka“, zaključila je Bregu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.