U trendu

Bregu:Za RCC je veoma važna podrška mladim rediteljima iz regiona

 Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da je podrška mladim rediteljima sa Zapadnog Balkana veoma važna za organizaciju koju vodi i čestitala Aleksandru Mironeskuu, dobitniku nagrade Srce Sarajeva za najbolji studentski film.
„Čestitamo Aleksandru, ovo je zaista veliki uspeh i nadam se da će ova nagrada otvoriti brojna vrata i biti početak uspešne karijere. Nezaposlenost mladih u regionu iznosi 35 odsto, a pandemija nije nimalo pomogla, posebno ne sektoru umetnosti i kulture“, rekla je Bregu.

Ona je kazala da brojni umetnici više od godinu dana praktično nisu mogli da rade i da je tom sektoru potrebna podrška da bi ponovo napredovao, saopštio je RCC.

Mironesku, mladi rumunski reditelj, sinoć je dobio nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film, za ostvarenje „Letnji planovi“, na svečanosti uručenja nagrada 27. Sarajevo Film Festivala.

„Osećam se sjajno u Sarajevu i veoma sam srećan. Već godinama želim da budem deo ovog festivala i to se napokon ostvarilo. Sve je ovo vrlo emotivno, da budem iskren. Nikada nisam mislio da imam šansu da osvojim nagradu, jer je konkurencija bila izuzetno jaka“, rekao je Mironesku na dodeli nagrada.

On je zahvalio Savetu za regionalnu saradnju na podršci koju kroz tu nagradu pruža kinematografiji, ocenivši da je to za mlade reditelje „veoma važno“.

RCC je pokrovitelj nagrade za najbolji studentski film otkako je ustanovljena 2017. godine.

Prethodni dobitnici te nagrade su Zejnep Dilan Suren iz Turske, za film „Velika istanbulska depresija“ (2020), Nikola Stojanović iz Srbije za film „Šerbet“ (2019), Hajni Kis iz Madjarske za film „Poslednji poziv“ (2018) i Neven Samardžić iz Bosne i Hercegovine za film „Čistoća“ (2017).

Preko projekta Omladinska laboratorija Zapadnog Balkana, RCC je pozvao mlade ljude sa Zapadnog Balkana da dodju u Sarajevo na Festival i iskoriste priliku da ostvare kontakte, razmene ideje i iskustva i da zajedno uživaju u atmosferi, navodi se u saopštenju.

Nagrada Srce Sarajeva za najbolji studentski film osmišljena je sa ciljem da promoviše filmove studentata iz regionalnih filmskih škola, fakulteta i umetničkih akademija.

Sa tom dodatnom sekcijom Takmičarskog programa, Sarajevo Film Festival pruža novu platformu za usavršavanje mladih, talentovanih i budućih filmskih profesionalaca i to na početku njihovih karijera. Program je fokusiran na igrane, dokumentarne i animirane filmove do 60 minuta koji su nastali u okviru nastavnog procesa regionalnih filmskih škola, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.