U trendu

Britanski princ Čarls počeo zvaničnu posetu Grčkoj

Britanski princ Čarls počeoje danas svoju prvu zvaničnu trodnevnu posetu Grčkoj, rodnoj zemlji svog oca i nekadašnjoj kraljevini svog pradede.

Naslednik britanskog prestola je došao na dugo dogovarani zvaničan poziv predsednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa i sastao se s levičarskim premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom koji mu je rekao da je njegova poseta prekretnica u odnosima dve zemlje.

Kamila, Vojvotkinja od Kornvola, prati u poseti svog supruga Čarlsa.

Grčko društvo je čvrsto antimonarhističko, a Grčka je republika od 1973. godine.

Britanski princ bi trebalo da se u četvrtak sastane s poglavarm Grčke pravoslavne crkve i poseti 108-godišnji ratni brod koji je sada ploveći muzej, trajno usideren u Atini.

Tom grčkom oklopnom krstaricom je 1946. godine telo Karlovog pradede, princa Andreasa od Grčke i Danske, prevezeno od južne Francuske gde je umro, do Atine gde je sahranjen na kraljevskom imanju van grada.

U petak, britanski par posetiće južno ostrvo Krit.

Princ od Velsa je već nekoliko puta posetio Grčku, ali samo privatno, posebno se zanimajući za pravoslavnu manastirsku zajednicu na planini Atos.

Njegov otac, princ Filip, rodjen je na severozapadnom grčkom ostrvu Krfu, ali je otišao veoma mlad, kada je njegov otac proteran iz Grčke što je i glavni razlog decenijama loših odnosa britanske kraljevske kuće i Atine, te i izostajanja zvanične posete do koje je došlo tek danas.

Čarlsov pradeda bio je kralj Džordž od Grčke, najduže vladajući monarh te države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.