U trendu

Brojne poruke iz zemlje, regiona i sveta povodom godišnjice genocida

U Memorijalnom centru Potočari danas će biti sahranjeno još 19 srebreničkih žrtava, stradalih u julu 1995. godine tokom ofanzive srpskih snaga na Srebrenicu.

Najmladja žrtva koja će danas biti sahranjena je 16-godišnji Azmir Osmanović, dok je najstarija Husein Kurbašić, koji je u vreme stradanja imao 63 godine.

Poštu srebreničkim žrtvama odali su brojni gradjani, sportisti, javne ličnosti zvaničnici Evropske unije, političari iz BiH i regiona, kao i strane diplomate.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u poruci istakao da EU deli tugu, ali i nadu da se takvo nešto nikad neće ponoviti u Evropi.

Američki ambasador u BiH Erik Nelson rekao je da se ono što se dogodilo u Srebrenici pre 26 godina ne sme zaboraviti.

„Oni koji su počinili te zločine, nose individualnu odgovornost. Zločini koje su oni počinili ne donose kolektivnu odgovornost“, naglasio je Nelson u svojoj poruci povodom 26. godina od genocida u Srebrenici.

On je dodao da SAD ostaju nepokolebljive u svojoj podršci svima u BiH koji su voljni da rade u duhu pomirenja.

„Žrtve genocida u Srebrenici, porodice i njihova deca zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost gde će svi imati priliku za uspeh. Usmeravanjem pažnje na pomirenje i prosperitetnu budućnost možemo obezbediti da se tragični dogadjaji iz prošlosti ne ponove“, rekao je Nelson u svojoj video poruci.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je u Potočarima da Srbija nema snage da prizna da se u Srebrenici desio genocid.

„Aleksandar Vučić bi dao sve na svetu da može vratiti vreme unazad i taj 11. juli 1995. godine ili onu rečnicu koju je pre toga izgovorio stotinu muslimana za jednog Srbina, ali se vreme ne može vratiti“, kazao je Jovanović, koji je i savetnik hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića.

Jovanović je ocenio da se Srbija ne snalazi u BiH i da nema snage da iskorači iz „zla i krvavog živog blata koje je sama zamesila“.

Naveo je da je Srbija nemoćna i da je ne mogu optužiti više nego su to učinili sudovi u Hagu.

„Dok te rečenice ne izgovore i ne priznaju naš narod neće naći mir, a Srebrenica će biti mesto okupljanja ne samo iz pijeteta prema žrtvama već i mesto okupljanja kao izraz demonstracije i spremnosti da se preživelo i da se neće popustiti“, istakao je Jovanović.

Zamenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić rekao je da su Srebreničani i dalje, posle svakog 11. jula, sami, i bore se s brojnim izazovima, medju kojima je i negiranje genocida.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler rekao je u Potočarima da je došao da oda poštu žrtvama genocida i njihovim porodicama.

Ocenio je da je odluka Saveta ministara BiH da 11. juli ne bude Dan žalosti u celoj BiH „šamar porodicama koje danas sahranjuju svoje voljene“.

U Potočarima je i crnogorski predsednik Milo Djukanović, kome su članice udruženja „Majke Srebrenice“ okačile „Cvet Srebrenice“.

Komemoraciji prisustvuje i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar spoljnih poslova Djordje Radulović, kao i delegacija crnogorskog parlamenta.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović se obratio video porukom, navodeći da je odgovornost političara da ne dozvole ponavljanje 11. jula.

„Budućnost se neće moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti, otvoren i iskren odnos omogućiće otvaranje novih stranica saradnje koji će biti temeljeni na evropskim vrijednostima, a mladi ljudi više neće biti u strahu od ponavljanja strašne prošlosti“, rekao je Milanović.

Prema njegovim rečima, odgovornost da se genocid ne ponovi je na regionalnim političarima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.