U trendu

Bugarska: GERB odustao od pokušaja da formira novu vladu

SOFIJA – Bugarska partija desnog centra GERB danas je postala druga stranka koja je odustala od pokušaja da formira novu vladu, zbog čega je ta balkanska zemlja jedan korak bliža trećim izborima ove godine.

Predsednik Bugarske Rumen Radev je pozvao GERB, partiju bivšeg premijera Bojka Borisova, da pokuša da formira vladu, nakon što je opoziciona partija Ima takvog naroda (ITN), koja je imala pojedinačno najviše glasova na izborima u julu, odustala od napora da formira manjinsku vladu, preneo je Rojters.

Međutim, i GERB, sa 63 mesta u parlamentu, kao i ITN sa 65, nemaju rešenje, a ostale partije su odbile da sarađuju sa njima zbog gneva javnosti oko duboke korupcije u, kako navodi Rojters, najsiromašnijoj državi Evropske unije.

Pre nego što je vratio mandat Radevu, kandidat GERB-a za premijera Danijel Mitov, predstavio je novinarima potencijalnu listu ministara „kako bi ljudi mogli da vide razlike i potencijal stranke“.

„Ovo je potencijalni kabinet, koji nećemo javno prezentovani, jer smo u situaciji koja ne može da se rasplete. Ne možemo se osloniti na konstruktivne razgovore o našoj politici ili o koalicijskim sporazumima“, rekao je Mitov.

Radev sada mora da pita treću partiju da pokuša da formira vladu, ali politički analitičari kažu da su šanse treće partije takođe ograničene, nakon nesuglasica između ITN-a i dve manje antikorupcijske stranke.

Ukoliko sve propadne, kao što se i očekuje, Radev će morati da raspusti parlament još jednom, da formira privremenu vladu i da raspiše izbore koji bi se održali u naredna dva meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.