U trendu

Bugarska: Posle sankcija SAD, jača borba protiv korupcije

SOFIJA – Privremeni premijer Bugarske Stefan Janev pozvao je danas vladu u Sofiji da, nakon američkih sankcija, udvostruči napore u borbi protiv endemske korupcije i zatražio promene u tužilaštvu, pravosuđu i svim agencijama za sprovodenje zakona.

Janev je na sastanku vladinog saveta za bezbednost govorio o novim antikorupcijskim politikama, nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije bugarskim zvaničnicima i privrednicima zbog njihove navodno „velike“ uloge u korupciji, prenosi agencija AP.

Janev je rekao da će bugarska vlada pokušati da, zbog američkih sankcija, umanji političke i ekonomske rizike po zemlju.

„Moramo zaštititi državne kompanije od nametanja finansijskih sankcija. U tom cilju, moramo sprečiti bankarske transakcije sa licima koja su pod istragom, tako da privatna i državna preduzeća ne budu blokirana’, rekao je Janev.

On je priznao, međutim, da su američke sankcije ozbiljan signal da korupcija u Bugarskoj ima duboke korene u političkom i ekonomskom sistemu zemlje i da posledice toga već prevazilaze granice zemlje.

Janev je rekao da koruptivno okruženje u Bugarskoj ne samo da uništava međunarodni autoritet zemlje, već podriva njen politički sistem i temelje demokratije, čineći je nefunkcionalnom i neefikasnom.

Američko ministarstvo finansija je prošle nedelje najavilo sankcije protiv Delijana Pevskog, bivšeg člana parlamenta i medijskog mogula, zatim oligarha Vasila Božkova i bivšeg zvaničnika nacionalne bezbednosti Ilka Željazkova zbog navodnih uloga u javnoj korupciji.

Zvanični Vašington je, takođe, uveo sankcije protiv 64 entiteta koja su navodno povezana sa njima.

Uvođenjem sankcija se određenim bugarskim državljanima i kompanijama sprečava pristup američkom finansijskom sistemu, zamrzava se njihova imovina u SAD i zabranjuje se Amerikancima da posluju sa njima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.