U trendu

Bugarska ratifikovala kupovinu američkih aviona

 Bugarski parlament je danas ratifikovao kupovinu osam američkih lovaca F-16, odobrivši veliko povećanje budžetskog deficita zbog toga.

To je najveća bugarska kupovina u domenu odbrane od pada komunizma.

Avioni će biti isporučeni do 2024. godine i koštaće 1,256 milijardi dolara.

Plaćanje će biti obavljeno do septembra, pa je Parlament usvojio i reviziju budžeta prema kojoj je deficit porastao s 0,5 na 2,1 odsto BDP-a.

„Kupovinom F-16 ćemo postati prva balkanska zemlja koja ih je nabavila“, rekao je bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

Bugarska je članica NATO od 2004. i već godinama želi da zameni svoju flotu zastarelih aviona MiG-29 sovjetske proizvodnje.

Komandant ratnog vazduhoplovstva Canko Stojkov je izjavio da je reč o „prvoj modernizaciji bugarskog ratnog vazduhoplovstva posle 30 godina“ i ocenio da se završava duga „tehnološka stagnacija“.

Prema navodima vlasti u Sofiji, samo sedam od 15 bugarskih MiG-29 su u stanju da lete.

Zamenik ministra odbrane Atanas Zaprijanov je početkom jula rekao da poručeni avioni imaju „kapacitete za vazduh-vazduh, vazduh-zemlja i obaveštajne“.

Predsednik Bugarske Rumen Radev, nekadašnji komandant ratnog vazduhoplovstva, ocenio je da je cena previsoka i da porudžbina nije uključila svo potrebno naoružanje, pre svega rakete vazduh-zemlja.

Bugarska vlada se odlučila za američku ponudu pre nego onu koju je iznela Švedska, za 10 aviona Gripen, što je model za koji se zalagao Radev. Procedura kupovine aviona je ponovo pokrenuta 2017, po dolasku na vlast premijera Bojka Borisova.

Kupovinu F-16 je kritikovala i opozicija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar