U trendu

Bugarska traži pojašnjenje Milanovićeve izjave o SM

SOFIJA – Bugarska je preko ambasadorke Hrvatske u Sofiji Jasne Ognjanovac zatražila pojašnjenje izjave predsednika Zorana Milanovića na samitu Brdo-Brioni, da se zvanična Sofija meša u unutrašnje stvari Severne Makedonije, što je za tu zemlju, kažu, neprihvatljivo.

Milanović je početkom sedmice na Brdu kod Kranja izjavio da se Severna Makedonija „nalazi u nemogućoj poziciji“ i da joj jedna članica Unije (Bugarska) ulazi u „intimni prostor“ zahtevom da u udžbenicima istorije „svoju nacionalnu genezu definiše onako kako to traži susedna država“.

Ambasadorka Ognjanovac pozvana je u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor tim povodom, prenela je makedonska agencija MIA.

Ognjanovac je u tom resoru primio generalni direktor za evropska pitanja Rumen Aleksandrov, koji joj je preneo da je izjava hrvatskog predsednika „neprihvatljiva i neopravdana“.

Aleksandrov je ocenio da je to razočaravajuće „s obzirom na odličan bilateralni dijalog Zagreba i Sofije i jednoglasnost po nizu tema iz evropske i regionalne agende, ali i činjenice da su Bugarska i Hrvatska, kao susedi u regionu, prirodno povezani zajedničkim interesom za reformu, stabilizaciju i skoro integrisanje zemalja Zapadnog Balkana u EU“.

Od Ognjanovac je zaraženo pojašnjenje razloga za takvu izjavu Milanovića, a ona se obavezala da će preneti bugarski stav zvaničnom Zagrebu.

Ona je tom prilikom istakla potrebu saradnje Bugarske i Hrvatske radi obezbeđivanja stabilnosti Zapadnog Balkana i evropske perspektive regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.