U trendu

Bura u Hrvatskoj: Kitarović na meti kritika zbog poziva Putinu

Telefonski poziv ruskog predsednika Vladimira Putina hrvatskoj koleginici Kolini Grabar Kitarović i njen ponovljeni poziv da poseti Hrvatsku naišao je na žestoke kritike dela javnosti i poslanika u Saboru, koji smatraju da tajming za tu posetu upitan, te da je tim pozivom ugrožen položaj Hrvatske.

Poslanik opozicionog SDP-a Peđa Grbin izjavio je da je, naime, da je Grabar-Kitarović svojim pozivom predsedniku Putinu ugrozila položaj Hrvatske i zatražio je da se što pre održi sastanak državnog vrha kako bi se uskladila hrvatska spoljna politika.

„Predsednica Republike osramotila je sebe i dužnost koju vrši svojim sramotnim izjavama u Argentini pre nekoliko dana… Po povratku u Hrvatsku dobila je priliku da još jednom osramoti sebe i dužnost koju vrši“, rekao je Grbin u Saboru I dodao da je ovog puta ugrozila položaj Hrvatske.

Branko Bačić iz vladajućeg HDZ upitao je Grbina koji je SDP pravi i istinski, onaj koji danas proziva predsednicu države zbog toga što poziva Putina u Hrvatsku ili onaj koji je pre 13 dana na konvenciji SDP-a „frenetičnim aplauzom” pozdravio ruskog ambasadora u Hrvatskoj Anvara Azimova i pokazao šta misle o politici Ruske Federacije.

Oglasila se ovim povodom i poslanica GLAS-a i nekadašnja ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, kojoj je, kako je rekla, teško da razume potez predsednice.

“Mislim da smo već došli u fazu u kojoj se nadamo da je to samo nespretnost, slučajnost, nekoordiniranost i nepostojanje zajedničke spoljne politike, a ne da je to neki zaista poseban projekat”, rekla je ona u Saboru, preneli su hrvatski mediji.

Kada Evropski savet, u kojem je i hrvatski premijer, raspravlja o solidarnosti s Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg špijuna i njegove ćerke hemijskim oružjem na, dakle, teritorije jedne članice EU, s kojom će EU sigurno i ubuduće tesno sarađivati, najgori je trenutak za upućivanje takvog poziva, ocenila je Pusićeva.

“Naravno da je Rusija važan partner svim zemljama Unije i da je važno održavati odnose. Ali, važno je imati i neko samopoštovanje kao Evropa, zajedništvo kao Evropa. Hrvatska nema druge saveznike prvog kruga, da tako kažem, osim zemalja Evropske unije. Tih se saveznika treba držati i onda će nas i velike sile poštovati”, rekla je Pusić.

Kritike predsednici Grabar Kitarović došle su nakon što je predsednik vlade Andrej Plenković prošle noći na dramatičnoj konferenciji za novinare u Briselu rekao da Evropski savet razmatra diplomatske mere – ili proterivanje ruskih diplomata ili opozivanje ambasadora iz Moskve.

A to se dogodilo praktično u istom danu kada je predsednica u telefonskom razgovoru ponovila poziv Putinu da poseti Hrvatsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)