U trendu

Čavari i Šeraniću uvedene sankcije zbog ugrožavanja stabilnosti regiona

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stavilo je predsednika Federacije BiH Marinka Čavaru (HDZ BiH) i ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića na američku „crnu listu“, jer su, kako je obrazloženo, ugrozili stabilnost regiona i radili na podrivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija.

„Marinko Čavara i Alen Šeranić su nastojali da slede etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i gradjana Bosne i Hercegovine,“ rekao je podsekretar trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan Nelson, prenela je regionalna N1 televizija.

Čavara je stavljen na listu sankcionisanih osoba zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu, navedeno je u obrazloženju Stejt departmenta.

Šeraniću su uvedene sankcije zbog, kako se ističe, promovisanja secesionističkih aktivnosti Republike Srpske, odnosno jer je vodio proces usvajanja zakona kojim se predvidja formiranje agencije za lekove RS, čime bi na teritoriji tog bh. entiteta prestala nadležnost Agencije za lekove BiH.

„Ovaj zakon, koji još nije stupio na snagu, predvidja uspostavljanje nove agencije samo u okviru Republike Srpske, što bi poremetilo ovlaštenja državne Agencije za lekove i medicinska sredstva“, navodi se u obrazloženju.

Dodaje se da formiranje nove agencije na entitetskom nivou predstavlja opstrukciju ili pretnju provodjenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.