U trendu

CEFTA donela odluku o olaksavanju trgovine vocem i povrcem

TIVAT – Zajednički komitet CEFTA doneo je danas u Tivtu odluku o olakšavanju trgovine voćem i povrćem u CEFTA regionu, a pomoćnica ministra za trgovinu Srbije Olivera Jocić je rekla da je Srbija i na tom primeru, uprkos taksama Prištine na srpsku robu na KiM, pokazala da veruje u slobodnu trgovinu i uklanjanje svih barijera.

„Danas smo sa velikim zadvooljstvom usvojili odluku o olakšanju trgovine voćem i povrćem u regionu CEFTA, što je jedan dodatni instrument uz Protokol 5 o olakšanju trgovine koji je Srbija već usvojila i ratifikovala“, rekla je Jocić Tanjugu.

Kaže da je zajednički komitet CEFTA doneo tu odluku bez obzira na ove okolnosti u vezi sa kosovskim taksama od 100 odsto na srpsku robu koje privremene institucije u Pristini primenjuju od novembra 2018.

„Srbija je pokazala da veruje u uklanjanje svih barijera i da želi da podrži privredni rast ne samo sopstvenih privrednika već i privrednika celog regiona. U tom smislu smo pristupili usvajanju ove odluke koja treba da olakša trgovinu, uvoz-izvoz i tranzit voća i povrća“, navela je Jocić.

Inače, Srbija je, ističe Jocić, prva CEFTA strana koja je usvojila i ratifikovala dodatni Protkol 6 o liberalizaciji trgovine uslugama.

To je novi pravni instrument koji je Skupština Srbije kroz zakon potvrdila prošle nedelje.

Time se otvara prostor da idemo na liberalizaciju trgovine usluga, što stvara i nove uslove za rast privrede, naglasila je Jocić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.