U trendu

Cerar: Hrvatska ne može izaći iz arbitražnog postupka

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas da Hrvatska, prema međunarodnim propisima, ne može izaći iz arbitražnog postupka kako je najavio hrvatski premijer Zoran Milanović.

Cerar je na konferenciji za novinare posle razgovora s ruskim premijerom Dmirtrijem Medvedevim rekao da prema međunarodnim propisima i sporazumu o arbitraži Hrvatska ne može da se povuče iz arbitražnog postupka, kao i da je Slovenija u procesu imenovanja novog slovenačkog arbitra.

Slovenački premijer je rekao da treba da se smire političke strasti i izrazio želju da se u duhu dobrosusedskih odnosa nastavi arbitražni postupak i da sud završi postupak.

Konačnu odluku o izlasku Hrvatske iz postupka doneće Sabor na vanrednoj sednici u sredu. Milanović je, posle sastanka s predstavnicima svih poslaničkih klubova u Saboru, rekao da Hrvatska posle otkrivanja afere mora da izađe iz postupka. Milanović je poručio da će se Hrvatska držati međunardnog prava i ocenio da izlazak iz arbitraže neće uticati na odnose sa Slovenijom.

Afera je izbila prošle sedmice kada su beogradski Kurir i zagrebački Večernji list objavili kompromitujuće transkripte i audio-snimke koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, odnosno dogovaranje o iznošenju argumenata i osmišljavanje kako da utiču na ostale sudije u postupku o granici između Hrvatske i Slovenije.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor, u novembru 2009. godine. Njime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.
Arbitražni sud čini pet sudija – po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a preostala tri su izabrana zajedničkim dogovorom s popisa Evropske komisije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.