Cerar: Slovenija bi mogla da bude most izmedju SAD i Rusije

Slovenija, zemlja u kojoj je rodjena buduća prva dama SAD Melanija Tramp, ponudila se da bude medijator izmedju njenog supruga Donalda Trampa i predsednika Rusije Vladimira Putina kada novoizabrani američki predsednik bude preuzeo dužnost.

Premijer Slovenije Miro Cerar rekao je u intervjuu agenciji AP da bi ta zemlja „mogla da postane most izmedju dve supersile“ koje su bile u skukobu po brojnim pitanjima.

AP ocenjuje da Slovenija, članica EU, održava dobre odnose sa Rusijom, iako joj je uvela sankcije zbog situacije u Ukrajini. Dodaje se da je Putin u dva navrata posetio Sloveniju.

Tramp i Putin su tokom američke izborne kampanje uzajamno izrazili poštovanje.

„Ako SAD i Rusija pokažu neku inicijativu u ovom smislu, Slovenija bi naravno mogla da postane most izmedju dve supersile. Mi smo dokazali da smo prilično sposobni za organizaciju takvih sastanaka“, rekao je Cerar.

Melanija Tramp (46), čije je devojačko prezime Knavs, napustila je Sloveniju u svojim dvadesetim godinama da bi se posvetila karijeri modela. Poslednji put je posetila Sloveniju jula 2002. godine kada je Donalda Trampa upoznala sa svojim roditeljima u jednom hotelu na Bledu.

Cerar je kazao da je sa Melanijom Tramp razgovarao telefonom prošle nedelje.

„Bila je veoma šarmantna. Pričali smo na slovenačkom jeziku i čestitao sam na velikoj pobedi njenog muža (na predsedničkim izborima)“, rekao je Cerar. 

Svojevremeno su se upravo u Sloveniji sastali Vladimir Putin i bivši američki predsednik Džordž Buš Mladji. 

(Beta)

1 komentar
  1. Običan Srbin

    Pored naših glupandera sve može da prođe

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike